27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Akvaryumlarda Neden Büyük Beyaz Köpek Balıkları Göremezsiniz?

Akvaryumlarda ya da hayvanat bahçelerinde birçok köpek balığı görmüşsünüzdür; fakat dünyadaki hiçbir akvaryumda göremeyeceğiniz bir köpek balığı türü bulunuyor. Köpek balıklarının en korkuncu büyük beyaz köpek balıklarının neden akvaryumlarda bulunmadığını hiç merak ettiniz mi? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızda sizleri bekliyor.

Çoğunuz bunun sebebinin beyaz köpek balığının devasa boyutları yüzünden olabileceğini tahmin ediyorsunuzdur. Ancak beyaz köpek balıklarını akvaryumda göremememizin tek sebebi büyük boyutlara sahip olmaları değildir. Bu yırtıcı hayvanların esaret altında tutulamamasının arkasında bazı nedenler bulunmaktadır. Büyük beyaz köpek balıkları etkileyici boyutları, göz korkutucu hızları ve ürkütücü diş dizileriyle tanınırlar. İnsanlar bu hayvanları popülerlikleri nedeniyle merak ediyor. Peki, tüm dünyadaki akvaryumlar nasıl oluyor da bu hayvan türünü içerisinde bulundurmuyor?

Öncelikle bu zaman içerisinde denendi. Onlarca yıldır akvaryumlar sergilerine dünyanın en büyük yırtıcı balıklarından biri olan beyaz köpek balığını almaya çalıştılar, ancak her girişim başarısız oldu. 70’ler ve 90’lar arasında birçok akvaryum, büyük beyaz köpek balıklarını yakalamak için çok sayıda kaynağı bir araya getirdi, ancak çok fazla olumsuzluk yaşandı. Örneğin köpek balıkları yemek yemeyi reddetti, taşımaları zordu ve nakliye sırasında kendilerini yaraladılar, birçoğu geldikten kısa bir süre sonra öldü. Uzun yaşayabilen sadece bir köpek balığı olabildi bu da ne yazık ki sadece altı aydı. Birçok akvaryum, masrafın karşılığı olmadığına karar verdi ve denemeyi bıraktı.

Çizim Molly Posten, Minneapolis Sanat ve Tasarım Koleji

1. Yakalanmaları Zor

Büyük beyaz köpek balıkları çok büyüktür. Boyutları çekiciliklerinin bir parçası olabilir, ancak onları yakalamayı son derece zorlaştıran şeylerden biri de budur. Özel tanklar, büyük, torpido benzeri gövdelerini barındıracak şekilde tasarlanmalıdır. Bu tankların yapımı çok pahalıdır ve sadece endüstriye hâkim olan akvaryumlar bunları karşılayabilmektedir. Boyutları aynı zamanda yakalama işlemi sırasında incinmelerinin bir nedenidir.

2. Nakledilmeleri Zor

Büyük bir köpek balığını büyük bir nakliye tankına sokmayı başardığınızda, mücadele bitmez. Büyük beyazlar, oksijeni elde etmek için solungaçlarından sürekli olarak geçmek gereken suya ihtiyaç duyarlar, buna ram havalandırması denir. Bu yüzden büyük beyazlar ağlarla yakalanamaz. Köpek balıklarının nefes almasına izin verecek ve yaralanmayı en aza indirecek kadar büyük, özel olarak tasarlanmış açık su panelli tanklar gereklidir. Bununla birlikte, bu devasa tankların büyük su kütleleri üzerinde taşınması zordur. Yakıt ve kilometre düşünüldüğünde bu zahmetli ve maliyetli bir iştir.

3. Çok Fazla Alan Gerekli

Büyük beyaz köpek balıkları sadece taşıma sırasında çok fazla alana ihtiyaç duymazlar, aynı zamanda akvaryumdaki yeni yaşam alanlarının da açık okyanusu taklit etmesi gerekir. Köpek balıkları, okyanusta günde 50 mil dolaşmaya alışkındır. Akvaryumlarda bulunan köpek balıkları genellikle okyanus yüzeyinde yüzen balıklardır. Öte yandan beyaz köpek balığı okyanusun daha derin alanlarında yüzmeyi tercih ederler. Bu nedenle devasa, pahalı bir akvaryum tankına ihtiyaç duyulur, çünkü daha küçük tanklarda kendilerine zarar verme eğilimindedirler.

4. Depresyon

Büyük beyaz köpek balıkları vahşi doğada avcılardır. Bu, hayvan bakıcıları için bir zorluk yaratır; çünkü çoğu durumda beyaz köpek balıkları kendilerine insanlar tarafından sunulan yiyecekleri yemeyi reddeder. Avın heyecanını yaşamayı severler ve bunu yapmaları kısıtlandığında depresyona girerler. Ayrıca köpek balıkları göçebe hayvanlardır, bu nedenle onları kapalı alanlarda tutmak iyiye işaret değildir. Birçoğu, kendi canları pahasına duvarları veya camları kırmaya çalışarak akvaryum tanklarına agresif bir şekilde çarpmıştır. Kendilerine o kadar çok zarar verebilirler ki çoğu kendi yaralarından ölebilir. Birçok bilim insanı da tutsaklığın tüm hayvanlar üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğu konusunda hemfikirdir; geniş alanlarda dolaşmak için evrimleşmiş bir hayvanı kısıtlamak doğal değildir.

5. İnsanlık Dışı

Büyük beyaz köpek balıklarının günümüzde akvaryumlarda tutulmamasının son nedeni, insanlık dışı olmasıdır. Bu kesinlikle insanları daha önce durdurmadı, ancak bu köpek balıklarının yakalanması ve bakımının son derece pahalı olması ve birçoğunun tutsak edildikten kısa bir süre sonra ölmesi gerçeği, insanları büyük beyazları akvaryuma hapsetme düşüncesinden vazgeçmeye zorladı. Hayvanların tutsak edilmesi, insanların 2013’teki “Kara Balık” belgeselinde öğrendiği zor bir derstir. Bu belgesel, SeaWorld’ün tutsak katil balinalarının zihinsel çöküşüne ışık tutmuştur. Filmin vizyona girmesinden sonra SeaWorld’ün satışlarındaki düşüş görülmüştür. Bu belgeseli izlediğinizde tutsak edilen hayvanlarla empati kurabilir ve tutsaklığın hayvanlar açısından bir çöküşe dönüşmesine şahit olabilirsiniz.

Son olarak, Köpek balıkları etkileyici, korkutucu ve zekidirler. Maliyet, geri ödeme değeri ve lojistik dahil olmak üzere beyaz köpek balıklarının günümüzde akvaryumlarda bulunmamasının birçok nedeni vardır. Ancak bugün akvaryumlarda bulunmamalarının en keskin nedeni, oraya ait olmamalarıdır. Belki de yapabileceğimiz en iyi şey onları ait oldukları yerde, yani okyanusta bırakmaktır.

kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar