7 Aralık 2024, Cumartesi
spot_img

Elimizdeki Lezzet: Mikroplar

Tarifini annenizden, büyüklerinizden veya arkadaşınızdan aldığınız bir yemek için onların kullandığı aynı malzemeleri kullansanız bile aynı lezzeti yakalayamadığınızı hiç düşündünüz mü? Bunun nedeninin genellikle malzemelerin farklılığından ya da tarifin bir yerini farklı uygulamanızdan kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Peki ya lezzet ellerinizdeyse?

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi Uygulamalı Ekoloji Bölümü’nde profesör, biyolog ve yazar olan Robert Rob Dunn neden aynı malzemeler kullanılarak ve aynı tarifler ışığında yapılan yiyeceklerin lezzetlerinin farklı olduğunu merak ederek bir araştırma yapmıştır.15 farklı ülkeden birer fırıncının katılımıyla gerçekleştirilen deneyde her bir fırıncıdan kendi ekmek mayasını hazırlaması istenmiştir. Her fırıncı kendi mayasını hazırladıktan sonra fırıncılar bir araya getirilmiştir.

Fırıncıların hazırladıkları mayalar farklı olsa bile fırıncılara ekmek yapmaları için aynı tarif ve aynı malzemeler – un, su, tuz gibi gerekli olan diğer malzemeler – aynı miktarda verilmiştir. Fırıncılar kendi hazırladıkları mayalarıyla ekmek yapmaya başlamadan önce her fırıncı ellerini temizlemiş ve her bir fırıncının elinden örnekler alınmıştır. Ekmek yapılırken gözlenen fırıncıların bazıları hamuru nazikçe yoğururken bazıları hamura daha sert davranmıştır.

Fırıncılar ekmeklerini yaptıktan sonra düzenlenen tadım etkinliğinde ekmekler incelendiğinde ekmeklerin yapılışında aynı miktarda aynı malzemeler kullanılmasına rağmen oluşan ekmeklerde bazı farklılıklar görülmüştür. Ekmeklerin bazılarının ekşimsi, bazılarının kremalı gibi, bazılarının da meyvemsi bir kokuya sahip olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca ekmeklerin yapısı da farklıydı. Bazıları sert kabuklu, bazıları ince kabuklu, bazıları daha kabarmıştı.

Deneyin sonunda ustaların ellerinden alınan mikrop örnekleri ve mayaları oluşturan mikrop örnekleri karşılaştırıldığında elde edilen sonuç herkesi şaşırtmıştı. Fırıncıların her birinin elindeki mikroplar mayaları oluşturan mikroplarla -dolayısıyla ekmeği oluşturan mikroplarla- benzerlik göstermiştir. Sonuçlar fırıncıların ellerinde mikropların yaptıkları ekmeklere geçtiğinin bir kanıtıydı. Yani fırıncıların ellerinin lezzetleri ekmeklerinin lezzetlerinin kaynağını oluşturmuştu. Fırıncıların ellerinin lezzeti ekmeklere geçmişti.

Kapak Görseli:

kaynak

kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar