Yaz aylarında cildimizin kaşınma sebebi böcek ısırıkları, güneş yanığı, isilikler olabilir. Peki kış aylarında cildimiz neden kaşınır? Kaşıntılı cilt dediğimizde aklımıza kuru cilt gelir. İkisi genelde birlikte anılır ve ikisi de havalar soğudukça daha da kötüleşir. Bu yazımızda neden böyle olduğunu ve neler yapabileceğinizi sizin için açıkladık.
Kaşıntı başlı başına karmaşık bir durumdur.
Genel bir açıklama yaparsak, kaşıntı cildimizdeki bazı sinir reseptörleri uyarıldığında ve beyne C-lifleri adı verilen sinirler aracılığıyla bir sinyal gönderdiğinde gerçekleşir ve bu da bizim kaşınmamıza sebep olur. Fakat, bu uyarıya sebep olabilecek başka durumlar da vardır bu yüzden kaşıntılar türlerine göre ayrılır.
Cildiniz kışın kaşınıyorsa sebebi kuruluk olabilir.
Kış mevsiminde cildimiz normalden daha fazla kurur. Dr. Goldback bu durumu, “Havada daha az nem olması daha fazla trans-epidermal su kaybına sebep olur. Bu durum cildin su kaybettiği anlamına gelir.” Şeklinde açıklıyor. Deriden su kaybı arttığında en dıştaki lipit katmanlar ve hücreler olan cilt bariyeri tehlikeye girerek cildi daha fazla kurutup daha fazla tahriş eder. Dr. Libby, pruitoseptif kaşıntı örneği olarak, derinin altında bulunan sinir uçlarının da tahriş olabileceğini ve kaşıntı hissini tetikleyebileceğini belirtir. Buna benzer olarak, genellikle kaşıntı belirtisi olan egzama gibi durumların da soğuk havalarda cilt kuruduğunda daha da kötüleşme eğiliminde olabilir.
Kaşıntı vücudun herhangi bir bölgesinde olabilir, ancak diğerlerine göre daha hassas olabilecek ve daha çok kaşınabilecek bazı noktalar vardır. Örnek olarak, egzamanın en yaygın şekli olan atopik dermatit, dizlerin arkasında, dirsek kıvrımlarında, boyunda görülme ihtimali yüksektir. Dr. Libby, bu bölgelerin cildin kendisine sürtünerek o bölgede hassasiyet yaratabileceğini belirtir. Ayrıca, göz kapakları gibi daha az yağ bezine sahip olan noktalar yüz ve eller gibi kurumaya yatkındır. Dr. Goldbach ‘e göre, bu bölgeler, çevreye, soğuk havaya, suya hatta sabuna daha fazla maruz kalır. Dolayısıyla kolaylıkla tahriş olur ve böylece kuru, iltihaplı ve potansiyel olarak kaşıntılı cilde sebep olabilir.
Fakat, kuru cilt her zaman kaşıntılı bir cilt olmayabilir. Dr. Libby kuru cilt ve kaşıntı arasındaki bağın açıklanabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiği görüşünde.