7 Aralık 2024, Cumartesi
spot_img

Stres Yapın!

Stressiz bir hayat rüya gibi görünse de araştırmacılar, insanların güvenli alanlarının dışına çıkmasının iyi olduğunu söylüyor. İşte 3 stres türü ve bunların insanlar üzerindeki etkileri!

Stressiz bir hayat rüya gibi görünse de araştırmacılar, insanların güvenli alanlarının dışına çıkmasının iyi olduğunu söylüyor. Olumlu tarafı ise kişinin olgunlaşmasını sağlaması. Ancak, her stres türü insanı motive edemiyor.

Bütün hayatımız karşımıza çıkan engellerle ve stresle mücadele ederek geçiyor. Bu durumlarda vücudumuz üç çeşit tepki veriyor:

1- Olumlu tepki: Gelişimin normal bir parçasıdır ve kalp atışlarında kısa artışlar ve hormon seviyelerinde hafif yükselmeler olabilir.

2- Başa çıkılabilir tepki: Başa çıkılması gereken zorluk seviyesi arttığından vücudu alarma geçirir. Ufak zararlar olabilir ancak bununla başa çıkılabilir.

3- Toksik tepki: Normal değildir, ve vücuda zarar verir.

Vücudunuzun verdiği farklı tepkilerin sebeplerini anlayabilmek için farklı stres türlerini bilmeniz gerekir.

1- Akut Stres

iş görüşmesi- ilk iş günü

Akut stres en çok rastlanan türdür. Yeni durum ve olaylara verilen tepkiler akut strestir. İş yerinde bir hata yapmak, en yakın arkadaşla kavga etmek ya da karmaşık bir görevi üstlenmek akut strese neden olacak örneklerden.

Doğru seviyede yaşanan bir akut stres beyni uyarabilir ve sağlığınıza yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalarda, kısa süreli olan stresli olayların, kök hücrelerin zihinsel performansı iyileştirmesine yardımcı olduğu anlaşılmıştır.

2- Aralıklı Akut Stres

Akut stresin sık sık yaşanması durumuna aralıklı akut stres denir. Sürekli olarak küçük durumlar hakkında endişelenmek negatif düşüncelere kapılmanıza neden olur. Bu durum ise yorgunluğa, baş ağrısına ve zayıf bağışıklık sistemine neden olabilir.

Bu nedenle, yaşam tarzınızı değiştirmek ve bazı şeyleri hafife almak konusunda kendinizi eğitmeniz önemli bir hal alıyor. Bazı insanların bunu başarması biraz daha zor oluyor ve daha çok stres yapıyorlar. Örneğin, huysuz ve telaşlı insanlar daha çok stres yaparlar.

3- Kronik (Toksik) Stres

Akut stres problemi çözülmezse ve daha geniş zaman aralıklarında sık sık tekrarlarsa, stres zamanla kronik olmaya başlar. Kronik stresin sebepleri kötü iş, mutsuz evlilik ya da yoksulluk olabilir.

Bu stres türü oldukça tehlikelidir. Fiziksel ve ruhsal sağlığınız bozulabilir. Hatta, kanser, kalp hastalığı ya da obezite gibi çeşitli hastalıklara yakalanabilirsiniz. Bir araştıra, kronik stresin hafızayı bozan belirli hormonların seviyelerini bile yükseltebileceğini göstermiştir.

Kronik stresin sebebi bazen zor geçen çocukluk yılları olabilir. Bu tarz durumlarda, bazı insanlar psikiyatrik destek alabiliyor ya da meditasyon yapabiliyorlar.

Eğer günden güne hayatınızın karmaşıklaştığını düşünüyorsanız, stresin olumlu yönlerini düşünmenin bir anlamı yok. Kurban rolünü bırakın ve bir şeyleri değiştirmek için adımlar atmaya başlayın.

kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar