27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Sokaklardaki Kamera Kayıtları Birbirimize Yardım Ettiğimizi Gösteriyor!

Yeni bir araştırma sanıldığı aksine insanların olağandışı durumlarda donup kalmadıklarını ve müdahalede bulunduklarını ortaya koydu.

Kapalı devre kameraları ile yapılan bir çalışmada (CCTV) insanların darp edilen birini gördükleri zaman müdahale edeceklerini öne sürüyor.

Araştırmacılar “dahil olmamanın otomatik bir davranış” olduğunu söyleyen geleneksel kanıyı yalanlıyorlar.

Araştırma, insanların saldırıya uğrayan ya da tehdit altındaki birini gördükleri zaman yanlarından geçip gitmektense müdahale etmeyi tercih ettiklerini ileri sürüyor. Üç farklı ülkeden kapalı devre güvenlik kamera (CCTV) kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, o sırada yoldan geçen her on kişiden birinin darp gören kişiye yardım etmeye çalıştıklarını gördüler.

Amsterdam, Lancaster, Cape Town’dan 219 kamera kaydını analiz eden araştırmacılar, münakaşa veya kavga sırasında etrafta ne kadar çok insan olursa birinin olaya dahil olma ihtimalinin bir o kadar arttığını gördüler.

Lancaster ve Copenhagen Üniversitelerinde çalışmanın liderliğini yapan Dr Richard Philpott, “Genel kanı bizlere, toplumda gerçekleşen olağanüstü durumlara tanık olan insanların otomatik cevaplarının dahil olmamak olduğunu ileri sürüyor.” diyor.

Bu nedenle insanlar kendilerine “İhtiyacım olduğunda yardım bulabilecek miyim?” diye sormadan edemiyor.

Bu yaygın kanıya meydan okuyan ve birden fazla ülkeden alınan verileler ile gerçekleştirilen bu yeni çalışma bizlere müdahalede bulunmanın söz konusu durum gerçek agresif çatışmalar olduğu zaman yapılan standart bir eylem olduğunu gösteriyor.” diyen Dr.Philpott, “Olaya tanık olan kişilerin sandığımızdan çok daha aktif olduğu gerçeği potansiyel şiddet mağdurları ve toplumun kendi için olumlu ve güven verici bir haber.” diye ekliyor.

Dr.Philpott, olaya tanık olan kişilerin müdahalede bulunma gönüllülüğünü temel alan suç önleme çabalarının geliştirilmesi gerektiğini öne sürüyor. Kamera kayıtlarının analizleri sonucunda olaya tanık olan ve müdahalede bulunan insanların saldırıyı gerçekleştiren kişiyi sakinleştirebilmek adına beden dilini ve mimiklerini kullandıkları ortaya çıkarken, insanların saldırgan kişiyi bloke etme ve olay yerinden uzaklaştırma gibi fiziksel eylemlerde bulundukları da görüldü.

Bilim adamları müdahalede bulunma oranlarında üç büyük şehir arasında hiçbir farklılık bulamadı.

Dr.Philpott “Olayın çevresinde çok fazla insanın bulunması bireylerin yardımda bulunma ihtimallerini düşürebileceği gibi -seyirci kalma etkisi- bu kadar çok insanın bir arada olması içlerinden yardım edecek birinin çıkabileceği daha geniş bir havuz oluşturabilir.” diyor.

Buradan çevrildi: People will intervene if they see someone being beaten up, CCTV study suggests

Hazırlayan: Sıla Özeren

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar