8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Kronofobi Nedir?

Daha önce hiç zamanın geçmesini kontrol edemediğiniz için endişe duyduğunuz oldu mu? Özellikle yaşlılarda, hapishanede olan insanlarda ve hastalarda görülen kronofobi, zamanın geçmesini aşırı kaygılı karşılayamaya verilen isimdir.

Fobiler aslında çoğu insanın yaşadığı kaygı bozukluklarıdır. Çok az bir tehlike oluşturabilecek düzeyden hiç tehlike oluşturmayacak düzeye kadar çeşit çeşit fobi bulunmaktadır. Fobiler bir şeye karşı güçlü ve altında çok da mantık yatmayan korkulardır. Bu tarz korkulara örnek olarak yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu, hayvan korkusu gibi hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan korkular verilebilmektedir. Fakat bunların yanı sıra çok karşımıza çıkmadığı için duymadığımız ve ilginç olabilecek korkular da mevcuttur. Bunlardan biri olan kronofobiyi bu yazımızda sizler için kaleme almaktayız.

Kronofobi Nedir?

Kronofobi zamanın geçmesinden aşırı korkmak durumudur. Bu kaygı bozukluğuna sahip kişiler, zamanın geçtiğini düşündüklerinde yoğun bir şekilde yalnızlık hissederler ve bu da korkuya sahip olmalarına sebep olmaktadır. Yaşlanmaktan ve ölüme yaklaşmaktan oldukça korkmaktadırlar ve bu durum bazı insanların takvimde günleri işaretleme takıntısı kazanmasına yol açmaktadır.

Şiddetli bir biçimde zamanın geçmesine kaygılanma durumu korkuları ve takıntılı davranışları tetikleyebilmektedir. Bu durum sonucunda bu fobiye ve takıntılara sahip olan kişilerde depresyon gözlemlenebilmektedir. Bu derin korkunun sebep olduğu depresyonun seviyesine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Özellikle yaşlı, hasta ve hapishanede olan kişilerde bu kaygı bozukluğunun gelişme oranı çok yüksektir çünkü zamanın en çok farkına varmaya yatkın olan kişiler genellikle onlardır.

Kronofobi’ye Ne Sebep Olur?

Sağlık hizmetinde çalışan ve bu alanda araştırma yapan doktorlar Kronofobinin diğer fobilerle birlikte çevresel ve genetik faktörler çerçevesinde geliştiğini söylemektedirler. Bu noktada hapsedilmek, ölümcül bir rahatsızlığa sahip olmak veya travma yaratan bir olaydan sağ çıkmak Kronofobiye yol açabilmektedir. Aynı zamanda akıl hastalığına, duygu durum bozukluklarına ve aileden öğretilen bazı fobilere sahip olan insanlar yüksek ihtimal çerçevesinde Kronofobiye sahip olabilmektedirler.

Tedavi yöntemleri kişinin fobileri yaşama sıklığına ve derecesine göre değişiyor olsa da kronofobi dahil çoğu fobi psikiyatri, ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Burada önemli olan kısım kişinin kendisinin veya çevresinden birinin bu durumu fark edip uzman kişilerden yardım isteyebiliyor olmasıdır.

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3

Hazırlayan: Ece Kaya

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar