Vincent Van Gogh’un Yıldızlı Gece Tablosu’nun 10 Sırrı

0
403
  • Vincent van Gogh, “Yıldızlı Gece” tablosunu 1889 yılında, Saint-Remy akıl hastanesindeki odasından, zihinsel rahatsızlığından ve kulak ameliyatından iyileşirken resmetti.

  • Van Gogh, akıl hastanesindeki doğuya bakan penceresinden manzarayı 21 kez resmetti. Seri, günün ve gecenin farklı saatlerini ve değişik hava koşullarını tasvir etse de, tüm eserler uzakta tepelerin çizgisini içerir. Hiçbiri odasındaki pencerenin demirlerini göstermez.

  • Sanatçı, “Yıldızlı Gece”yi, bir gün en ünlü eserleri arasında yer alacak olmasına rağmen, kardeşine yazdığına göre bir başarısızlık olarak değerlendirdi.

  • Fizikçi Jose Luis Aragon, “Yıldızlı Gece” gibi eserlerdeki ışık ve karanlık oyununu, girdaplar ve hava akımları gibi doğal olaylardaki türbülansın matematiksel ifadesiyle karşılaştırdı. Benzerlikleri çok yakın buldu. Aragon, Van Gogh’un bu özel eserleri aşırı zihinsel uğraş dönemlerinde yarattığı için, sanatçının bu uğraşı hassas luminesans gradasyonları kullanarak benzersiz bir şekilde iletebildiğini öne sürüyor.

  • “Yıldızlı Gece”yi analiz edenler, öne çıkan stylize edilmiş servi ağacının sembolizmine vurgu yapar, bu sembolizmi ölümle ve Van Gogh’un sonraki intiharıyla ilişkilendirir. Ancak servi aynı zamanda ölümsüzlüğü temsil eder. Tabloda ağaç gökyüzüne uzanarak, dünya ile gökyüzü arasında doğrudan bir bağlantı sağlar. Sanatçının bu sembolizmi daha umutlu bir ifade yapma olasılığı daha yüksektir. Bu olumlu yorum, sanatçının bir mektubunda ölümü yıldızlara giden bir tren gibi benzetmesine dayanmaktadır.

  • Michael Benson’ın 2015 tarihli “Cosmographics” adlı kitabına göre, Van Gogh’un “Yıldızlı Gece” tablosundaki gökyüzündeki belirgin kıvrımların ilham kaynağı, astronom William Parsons, Rosse Kontu’nun 1845 tarihli bir çizimine dayanmaktadır.

  • Araştırmalar, tablodaki baskın sabah yıldızının aslında Venüs olduğunu doğruladı. Van Gogh tabloyu çalıştığı dönemde Venüs aynı konumda olacak ve parlak bir şekilde parlayacaktı, tam olarak Van Gogh’un resmettiği gibi.

  • Tablodaki ay, Van Gogh “Yıldızlı Gece”yi resimlediği zamanın gerçekliğine uygun olarak hilal aşamasında değildi. Gerçekte, hemen hemen üçte bir oranında dolu olacaktı.

  • Patolog Paul Wolf, 2001 yılında, sanatçının “Yıldızlı Gece” gibi tablolardaki sarı renk sevgisinin, o dönemde epilepsi için bir tedavi olan digitalis’i fazla kullanmasından kaynaklandığını öne sürdü.

  • Vincent van Gogh’un “Yıldızlı Gece” tablosu, 1941 yılından beri New York Şehri’ndeki Modern Sanat Müzesi’nin kalıcı koleksiyonunda bulunmaktadır.

Kaynak:

https://www.vincentvangogh.org/starry-night.jsp