Oyun, her çocuğun hatta her yetişkinin hayatında var olmuştur. Oyunlar, her bireyin eğlenebileceği, zaman geçirebileceği ve enerjilerini atabileceği, yaşamın içinden olan çok doğal bir eylemdir. İşte farklı ülkelerden geleneksel çocuk oyunlarından bazıları!
1. KHO KHO (Hindistan)
Kho-Kho, varlığı eski Hindistan’a kadar uzanan en eski geleneksel sporlardan biridir. Kho Kho, Hindistan’ın Maharashtra kentinden çıkan bir oyundur. On beş oyunculu kadrosunun 12’sinden oluşan takımlar tarafından oynanır. Oyunculardan dokuzu kovalama takımı olarak dizlerinin üzerine oturarak sahaya girerken, üç kişilik savunma takımı tarafından dokunulmaktan kaçmaya çalışır.
2. Corre, Corre la Guaraca (Şili)
Tüm oyuncular bir çember oluşturacak şekilde otururlar ve bir koşucu seçilir. Koşucu bir mendille dış çemberin etrafında koşmaya başlar. Oturan çocuklar koşucuyu göremezler çünkü koşucu arkalarından koşmalıdır. ” Corre, Corre, la Guaraca!” diye şarkı söylenir ve şarkı boyunca koşucu koşar. Koşucu, hissedilmemeye çalışarak mendili seçtiği oyuncunun sırtına bırakır ve koşar. Oyuncu mendilin onun sırtında olduğunu anlamadan çemberin etrafında dönerse, oturan oyuncu oyundan çıkar. Oturan oyuncu mendili yakalarsa, koşucuyu yakalamaya çalışmalıdır. Başarılı olursa, koşucu oyundan çıkar ama başarısız olursa kendisi yeni koşucu olur. Bizim kültürümüzdeki ‘yağ satarım bal satarım’ oyunuyla hemen hemen aynıdır.
3. Skippy Roo (Avustralya)
Çocuklar daire şeklinde otururlar ve bir yetişkin bir çocuktan ortaya gitmesini ister; o ilk Skippy Roo’dur(kanguru). Skippy Roo, gözleri kapalı bir şekilde yere eğilir ve çocuklar çemberdeki şu sözleri söylerler: ‘Skippy Roo, kanguru, öğlen güneşinin altında uyukluyor, bir avcı geliyor, koş, koş, koş!’ Bu aşamada bir yetişkin, daire içinde oturan bir çocuğu seçer ve sessizce onu işaret eder. Daha sonra seçilen oyuncu, Skippy Roo’nun omzuna dokunur ve ‘Bil bakalım seni kim yakaladı?’ diyerek arkadaşının tahmin etmesini bekler. Skippy Roo, sesin sahibini bulmaya çalışır ve eğer doğru tahmin ederse başka biriyle yer değiştirir. Bu oyun, çocuklara sınıf arkadaşlarının isimlerini ve iyi dinleme becerilerini öğretmeye yardımcı olmak adına birçok Avustralya anaokulunda oynatılır.
4. Go-Go-Im (İsrail)
Bir yetişkinin yardımıyla, oyuncular önce kutularının kapağının üst kısmı boyunca farklı boyutlarda 6 delik açarak kutularını hazırlarlar. Delikler gittikçe büyüyecek şekilde hazırlanmalıdır. Her deliğe, genellikle en büyük delik için başlayarak 1, 2, 5, 10, 50 ve en küçük delik için 100 olmak üzere puanlar belirlenir. Bir oyuncu belirlenen uzaklıkta durarak, kayısı çekirdeğini (taş veya palamut da kullanılabilir) başka bir oyuncunun kutusuna atmaya çalışır. Eğer başarırsa, deliğin puan değeri, o oyuncunun ona kaç go-go vermesi gerektiğini belirler. Kutuyu tamamen kaçırırsa, hamle yapma hakkını kaybeder ve sıra yeni oyuncuya geçer. Çocukların isteğine ve zevkine göre kutular süslenebilir.
Hazırlayan: Emine Şahin