8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

BEKLENEN KONGRE GERİ DÖNDÜ! VII. Zekâ ve Yetenek Kongresi 25-26 Kasım’da ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde Gerçekleşti

Türkiye Zekâ Vakfının 2013’ten başlayarak her sene düzenlediği Zekâ ve Yetenek Kongresi, pandemi koşulları nedeniyle verilen 2 yıl aradan sonra sevenleriyle yeniden buluştu. Atölyeler düzenlendi, sunumlar yapıldı, performanslar sergilendi. ODTÜ’de dolu dolu geçen bu iki günde neler yapıldığına yakından bakalım…

Kongre

26 Kasım Cumartesi günü, ODTÜ Kongre Kültür Merkezi 2 yıl aradan sonra kapılarını Zekâ ve Yetenek Kongresi’ne yeniden açtı. Vakfın gönüllüleri, gülümseyen yüzleriyle sabahın erken saatlerinden itibaren katılımcıları ve karşıladı. VIII. Zekâ ve Yetenek Kongresi, Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı’nın açılış konuşması ile başladı.

“Umut etmekle hayal etmek arasında fark vardır.”

Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, katılımcılarla ve dinleyicilerle yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu paylaşarak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kongre’nin amacına vurgu yapan Halıcı, gençlere umut vaat etmek yerine umut verilmesi gerektiğini, gençlerin bizim umudumuz olduğunu belirti. “Gençlerimizin umutlarını tazeleyelim” dedi. Umut etmekle hayal kurmak arasında fark var diyen Halıcı, Hayal gücünün beynin zenginliği olduğunun; onlar arasında gerçekleşebilecek olanlara umut bağlanması gerektiğinin altını çizdi. “Ancak bu şekilde hayaller umuda; umutlar gerçeklere dönüşebilir” dedi.

ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Behiye Ubuz, ODTÜ Rektörü Verşan Kök ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil de açılış konuşmalarını yaptıktan sonra Kongre, katılımcıların konuşmaları, paneller ve sanatçıların performansları ile devam etti.

Uzmanlardan Dinleyicilere Bilgi ve Deneyim Paylaşımı

Dolu dolu geçen bu güzel cumartesi gününde dinleyiciler zekâ ve yetenek bağlamında eğitime, öğrenmeye, teknolojiye ve psikolojiye dair güncelliğini her zaman koruyacak konular hakkında paneller ve sunumlarla bilgilendiler.

Açılış konulmalarından sonraki ilk sunum günümüzün en çok konuşulan başlıklarından biri olan Metaverse evreni ile ilgiliydi. Dr. Derya Oya Oyan’ın ve Dr. Şeref Oğuz’un “Metaverse; pikselden voksele… AVATARIM BENDEN ZEKİ Mİ?” başlıklı sunumu dinleyicileri metaverse teriminin ne olduğu ve geleceği hususunda aydınlattı.

Prof. Dr. Soner Yıldırım “Her Çocuk Öğrenir Ama Nasıl?” başlıklı konuşmasında “Zekâ başarıyı açıklamaz. Başarıyı açıklayan en önemli değişken çalışmaktır” diyerek öğrenmenin aralıklı ve çoklu tekrarla olduğu ve her çocukta farklı olduğu hususuna dikkat çekti.

Kongre’de pandemi de unutulmadı. “COVID-19’un Yüksek Eğitim Üzerine Etkileri” başlıklı sunumunda Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, pandemi koşullarının yüksek eğitime yansıma biçimlerine, artıları ve eksileriyle çevrim içi eğitime, pandemi sürecinde bireyler arasındaki fırsat eşitsizliklerine, eğitim ve beceri uçurumlarına değindi. Dr. Narlı ayrıca pandemi sırasında üniversite öğrencilerinin aileleri ile olan ilişkilerine dair de veriler sundu.

Prof. Dr. Ferhunde Öktem “Kullanamadıktan Sonra…” başlıklı sunumunda duyguyla verilen öğrenmenin önemine değindi. “Zekânın yaratıcı bir hal alabilmesi oyunla mümkün oluyor” diyen Dr. Öktem duyguyla öğrenme ve yaratıcılığın beslenmesi için müzik, spor ve görsel sanatların gerekliliğinin altını çizdi.

Köy Okulu Öğretmeni Eren Oruç, “Üreten Nesiller Yetişiyor” diyerek deneyimlerini paylaştı.

Bir Günde İki Panel!

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi bölümünden Prof. Dr. Paşa Tevfik Cephe, Prof. Dr. Kemal Sinan Özmen, Prof. Dr. Cem Balçıkanlı “Çocuğumun Yabancı Dil Öğrenme” isimli panelde “İngilizceyi iyi bilmek” durumunun ne anlama geldiğini konuşurken çocukların bilişsel ve duygusal özelliklerinin bu husustaki rolünü de açıkladı. Bu panelde velilerin endişeleri de dâhil olmak üzere İngilizce öğrenme ile ilgili tutumlara ve yanlışlara da yer verildi.

Eğitim ve İletişim Uzmanı Ece Karaboncuk, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri bölümünden Prof. Dr. Ebru Oğuz Canol, Eğitimci ve Yazar Müjdat Ataman “Öğretmenlik ve Yetenek Ayna Ayna Söyle Bana” isimli panelde öğretmenlerin kimlik ve meslek algısından bahsederken öğretmenlerin mesleğine nasıl baktığının verdikleri eğitim üzerindeki rolünü vurguladı. Etkileşimli ilerleyen panelde katılımcılara görüşleri ve sorularına yer verildi.

Sanatçılardan Performanslar, Yazarlarından İmzalı Kitaplar

Prof. Dr. Şebnem Yıldırım Orhan ve Dr. Öğr. Üyesi Akın Kumtepe çellonun dinleyeni mest eden müziği ile Kültür Kongre Merkezinde performanslarını sergilediler.

Vantrolog Ecem ile Kukla Çilek’in gerçekleştirdiği “Ecem ile Çilek” performansı katılımcıları gülümsetti.

ODTÜ’lü a capella grubu Jazzberry Tunes, konser performansları ile kongrede keyifle hatırlanacak anlar yarattı.

Zekâ ve yeteneğin birleşimi olan sanat performansları her sene kongrenin en önemli parçalarından biri olmaya devam edecek!

“Eyvah Kalbim Kırıldı!”, “Eyvah Kim Oldum Ben!” ve “Kar Masalı” ve daha pek çok kitabıyla sadece çocuklara değil yetişkinlere de hitap eden yazar Elif Yemenici “Çocuk Edebiyatıyla Simyacılık” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi ve okurları için kitaplarını imzaladı.

Prof. Dr. Ziya Selçuk “Kırk Kere Söylenenler” isimli sunumunda zekânın herkesçe farklı tanımlandığına, IQ testleri ile sınırlanamayacağına değindi ve aynı isimli kitabını okurları için imzaladı. Dr. Selçuk “Erken çocukluk eğitim kurumları kurtarılmış bölgelerdir.” diyerek bu dönemdeki çocuklara verilen eğitimin özgünlüğünün önemini hatırlattı.

Atölye Zamanı!

İki gün boyunca alanlarında uzman kişiler, eğitmenler ve akademisyenler tarafından yürütülen atölyeler büyük ilgi gördü.

Oyun, öğrenme, sorgulama, müzik… Atölyeler pek çok ilgi alanına hitap etti. İşte o atölyelerden bazıları:

• YES Box İngilizce Eğitim Setleri
• BILTEMM LAB-LEGO ile Eğitsel Robotik Uygulamaları
• “Zekâ Oyunları” Uzmanından Teknikler ve Tavsiyeler
• Alzheimerda Müzik Terapi ve Müzik Uygulamaları!
• Strateji Oyunları ve Analizleri
• Altı Tuğlayla Az Çoktur Matematik Atölyesi – MatemATAÇ

Kasım Ayına Kongre İle Veda

Türkiye Zeka Vakfı tarafından sekizincisi gerçekleştirilen Zekâ ve Yetenek Kongresi sağlıkla ve mutlulukla gerçekleştirilecek nicelerine dair dilekler ile sona erdi.

Kongre boyunca Yves Roche, Nuhun Ankara Makarnası, Dijital Öğretmenler ING/habitat/ODTÜ, ETİ, Nilky, Golf, FunnVarıum, Melih Aydın, YESBOX, Araştırmacı Çocuk Merkezi, Kanguru Matematik, MATBEG, Altın Kitaplar, Bilgi Yayınevi, Elma Yayınevi, GriCeviz, MACFIT, MAC MARS ATHLETIC CLUB, MatHome, Potikare, Vedubox vakfa destek oldu.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar