27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Kar Yağarken Oluşan Sessizlik Nereden Geliyor?

Karlı havalar, kızaran yüzler, camlara buz gibi vuran rüzgar… Her kış sık sık şahit olduğumuz bu manzaraların yanında bir de karlı havalarda dünyanın o sessizliği var. Gelin, bu sessizliğin sebebini hep birlikte görelim.

Yoğun bir kar yağışından sonra ayaklarımız altına upuzun bir beyazlık serilir, dünya gözlerimize daha bir huzurlu görünür. Kar, sanki bu berrak havayla dışarıda biriken bütün gürültüyü temizlemiştir. Hayır, zihniniz size oyun oynamıyor. Kar, gerçekten de dünyanın daha sessiz görünmesini sağlar.

Bir kar yağışından sonraKİ sessizliğin bir kısmı mantıkla açıklanabilir. İnsanlar kar fırtınası sırasında evde kalmaya eğilimlidir, bu da dışarıda daha az insan olduğu ve yolda çok fazla araba olmadığı anlamına gelir. Dışarıda tüm hayvanlar gizlenir ve böylece soğuktan korunurlar. Kuşlar da şiddetli ve sert havalarda saklanma eğilimindedir. bu nedenle bir kar fırtınası sırasında daha sessizdirler.

Ancak bu sessizliğin arkasında bilim de vardır. Tüm bu sessizliğin bilimsel sebebi, karın sesi emmesidir. Bu nedenle bir kar örtüsü manzarayı kapladığında, ses dalgalarının çoğunu emerek dışarının daha sessiz görünmesini sağlar.

AccuWeather raporlarına göre, ses emilimi 0 ila 1 arasında derecelendirilmektedir. Örneğin, 0,5 ses emme derecesine sahip bir şey, sesin yüzde 50’sini emer. Karın ses emme oranı 0,5 ile 0,9 arasında bir yere düşer, yani çevredeki sesin çoğunu emer. Karın sesi emebilmesinin nedeni, gözenekli olmasıdır. Kar taneleri altı taraflı kristallerdir ve açık alanlarla doldurulurlar. Bu boşluklar ses dalgalarını emerek kar örtüsü üzerinde sessizleştirici bir etki yaratır.

Dış dünyayı susturmak söz konusu olduğunda, tüm kar yağışları eşit değildir. Sadece bir kar tozu, sesi emmek için yeterli değildir. AccuWeather’a göre, fark edilir bir sessizlik etkisine sahip olmak için genellikle birkaç inç kar gerekir.

Kar eridikçe sesi emme özelliğini kaybeder; çünkü kar taneleri eridikçe şekil değiştirir ve kristaller arasındaki boşlukların boyutu azalır. Kışın sıcaklıklar dalgalandıkça, yeni yağan karlar kısmen eriyebilir ve ardından donabilir. Kar buza dönüştüğünde, aslında yakındaki sesleri yükseltebilir çünkü buz, ses dalgalarını emmek yerine yansıtır.

Bu nedenle taze bir kar yağışından sonra dünyaya çöken sessizlik geçicidir. Dünyanın o huzurlu sessizliği, yeni yağan karın güzelliği kadar kısa sürmektedir. İşte o havalar, manzaraya pencerelerden bir bakış kadar hayran olmak yerine dışarıya çıkmak ve dünyanın o huzurlu sessizliğini beyazlar arasında deneyimlemek için kaçırılmaması gereken bir fırsattır.

Kaynak

Görsel Kaynak

Hazırlayan: Gizem Arı

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar