27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Beyninizi Sağlıklı Tutmanın 3 Yolu

Beyninizi sağlıklı Tutmanın 3 Yolunu Açıklıyoruz

Uzun ve keyifli bir yaşam için vücudumuzun sağlıklı ve enerjik olması gerekmektedir. Peki en önemli organlarımızdan biri olan beynimizi nasıl sağlıklı tutarız? Araştırmalara göre belirli rutinler ve sağlıklı aktiviteler beynimizin yaşlanmasını geciktiriyor.

1 – Hareket!

İnsan vücudunun diğer bölgelerinde olduğu gibi yeterince kullanılmayan bölgeler tembelleşiyor. Beyin de bu organların içerisinde. Beynimizin yaşlanmasını veya hastalanmasını istemiyorsak onu sürekli kullanıp aktif bir şekilde çalıştırmalıyız. Bunu kitap okumak, fikir üretmek ve problem çözme yeteneklerimizi geliştirerek yapabiliriz. Ayrıca egzersiz yapmak gibi beyinde yüksek düzeyde aktiflik yaratan aktiviteler de beynimiz için yararlıdır. Beynimizi harekete geçiremediğimiz durumlar ise maalesef günümüzde bir çok insanın problemi olan dijital aletlerden ayrılamamak. Telefonda geçirilen saatler veya bilgisayar başındaki uzun mesailer beynimizin aktif bir şekilde çalışmasını sağlamıyor. Beynimiz için hareketin en güzel şekilde sağlanmasının yolu aktif bir yaşam sürmek ve sürekli üretip, geliştirip, egzersiz yapıp zamanımızı geçirmektedir.

2 – İlişkiler!

Hayatımızı iyi etkileyen aktiviteler vücudumuzu da iyi etkiliyor. İnsanı mutlu eden şeyler de beyninin yaşlanmasını yavaşlatıyor. Bundan dolayı insan hayatındaki en önemli kavramlardan biri olan ilişkiler sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünde beyinde sağlıklı etkiler oluşmaktadır. İnsanın sosyal yaşamında sağlıklı etkileşimler hem stresten uzak kalmasını hem de mutlu bir hayat geçirmesini sağlıyor. Mutlu hayatlar yaşayan insanların beyinlerinde de olumlu olgulara rastlanmıştır. Tam tersinde yani stresti hayatlar yaşayan kişilerde ise beyin yaşlanması süreci hızlanabilmektedir.

3 – Tutku!

Beynimizi en çok iyi etkileyen şeylerden biri de tutkudur. İnsanın belli bir amaca tutkulu olması, beyninin sürekli düşünmesini ve başarılı zamanlarda mutluluk hormonları üretmesini sağlıyor. Bu sayede beyin yaşlanmasının önüne geçebiliniyor. Beynimizi sağlıklı tutmak istiyorsak hayatta tutku oluşturabileceğimiz amacı bulmamız ve onu takip etmemiz gerekmektedir. Bu takip sırasında beynimiz sürekli çalışacak ve tutkulu olduğumuz amacın peşinde koşmaktan alacağımız mutluluk yaşam kalitemizi arttıracaktır.

Kaynak1

Kaynak2

Kapak Görsel Kaynağı

Görsel Kaynak 1

Görsel Kaynak 2

Görsel Kaynak 3

Hazırlayan: Fatih Ozan Arslan

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar