Su insanların yaşamak için en temel ihtiyacı. Daha önce hiç toprak suladınız mı? Bizler de bitkiyi canlı kalması için sularız. Peki, suyu sadece insanlar mı içer? Daha önce hiçbir bitkinin su içtiğini gördünüz mü? Sizce bitkiler su içer mi? Bu soruların cevabını içeriğimizde beraber keşfedelim!
Bu deney çocuklarınızın bitkilerin ihtiyaçları olduğunda suyu topraktan nasıl aldıklarını gözlemlemeleri için çok eğlenceli bir deneydir. Deneye başlamadan önce gerekli malzemelere bakalım.
Gerekli Malzemeler
▪Su
▪Makas veya maket bıçağı
▪Her bir bitki için şeffaf bardak
▪Her bir bitki için farklı renkte gıda boyası
▪Beyaz renkte bir bitki
Malzemeleri topladıktan sonra bitkilerin nasıl su içtiğini keşfetmek için şu adımları izleyelim:
▪Taze kesilmiş beyaz çiçek alın.
▪Bardakları yarısına kadar suyla doldurun.
▪Beyaz yapraklı çiçeğimizin sapını, sapın sonundan yarısında kadar uzunlamasına bölün.
▪İki bardağı yan yana getirin ve her bir bardağa farklı renkte 20-30 damla gıda boyası damlatın.
▪Her bir bardağa farklı bir bitki yerleştirin. ( Ayrıca, bu deneyi bölünmüş sapın bir yarısını bir bardağa diğer yarısını da diğer bardağa yerleştirerek uygulayabilirsiniz.)
▪Deneyin sonuçlarını bekleyin.
Bu Deneyde Neler Öğrendik?
Bitkiler suyu ozmoz adı verilen bir süreçle içerler. Bir sıvının bir canlıya hareketine veya o sıvının dengesini oluşturmasına ozmoz adı verilir. Örneğin, bitki fotosentez yapmak için yeterli suya sahip olana kadar kökünden su çeker yani ozmoz kullanır. Bitkiler, suyu yukarı kılcal hareket sayesinde götürürler. Su kendine yapışarak tıpkı insan damarına benzeyen floem ve ksilem adlı tüpler yoluyla bitkinin yukarısına gider.
Yaptığımız deneyde işte bitki renkli suyu böyle çekerek çiçeklerinin üst kısımlarının renklendirdi!
Bir sonraki deneyde görüşmek üzere!