27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Yalnız Vakit Geçirmenin Zekâ İle Bir İlgisi Olabilir mi?

Başkalarıyla birlikte olmaktansa kendinize çok daha fazla zaman ayırıyorsanız, size bir haberimiz var: Araştırmalar bu durumu zekâ seviyesi ile ilişkilendiriyor.

Başkalarıyla birlikte olmaktansa kendinize çok daha fazla zaman ayırıyorsanız, size bir haberimiz var: Araştırmalar bu durumu zekâ seviyesi ile ilişkilendiriyor.

İnsanların sosyalleştikçe mutlu olduğu genel kanısı, zeki insanlar için geçerli değil. Onlar hedeflerine daha çok odaklandıkları için, sosyal çevre ile daha kısıtlı bir ilişki kuruyorlar.

Bilim, daha fazla sosyalleşen insanların daha mutlu olma eğiliminde olduğunu söylüyor. Mantıklı: İlişkiler, dostluklar, bağlantılar, hoşlandığımız insanlarla zaman geçirmek… bunların hepsi bizi mutlu ediyor.

Fakat kimileri için, bu tamamen doğru değil. Eğer durum böyleyse, arkadaşlarınızla sosyalleşmek aslında yaşamınızdaki memnuniyet düzeyinizi artırmayacaktır.

Neden Yalnızlık Tercih Edilir?

Araştırmacılar 18-28 yaş arasındaki insanları takibe aldı ve insanların çoğunun daha fazla sosyalleştikçe daha mutlu olduklarını gördü. Ancak zekâ seviyesi arttıkça kişilerin sosyallikten o kadar da mutlu olmadıklarını da tespit ettiler.

İnceleme grubu dışında incelenen zeki insanların ise ne kadar sosyalleştikçe, o kadar az mutlu olduğu tespit edildi.

İşte araştırmacılara göre bu durumun nedeni:

Bir teoriye göre evrimsellik… Daha fazla zekâ, akıllı insanların yiyecek, barınma, korunma vb. için bir sosyal grupla yakın temas halinde olmanın faydalarının artık önemli olmadığı modern bir dünyaya daha kolay adapte olmasını sağlıyor.

Başka bir teoriye göre arzusallık. Ne kadar akıllı olursanız, uzun vadeli hedeflere o kadar odaklanmış olacaksınız – bu da arkadaşlarınızla zaman geçirmenin size yardımcı olmak yerine dikkat dağıtıcı olabileceği anlamına geliyor.

Kısacası, insanlarla takılırsanız işlerinizi halledemezsiniz.

Tabii ki, bu sadece bir çalışma.

Zekâ ve “yalnız zaman” arzusu arasındaki ilişki mutlaka tersine işlemez.

Ama bu çalışma şunu gösterebilir: Bir proje üzerinde çalışmak, yeni bir şey öğrenmek, iş planınızı geliştirmek veya hedeflerinize ulaşmak adına ihtiyaç duyduğunuz şeyleri yapmak için kendi kendinize kalmak istiyorsanız, yalnız değilsiniz.

Antisosyal olduğunuzu düşünmeyin.

Kaynak

Hazırlayan: Büşra Meral

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar