“Azınlık gruplarla aynı kentte yaşamak ister misiniz?”, “Toplum tarafından marjinal atfedilen biriyle evlenir miydiniz?”… Toplumdaki gruplara karşı bakışımız: Bogardus Sosyal Uzaklık Ölçeği
Sosyal uzaklık ölçeklerinde amaç, insanlar veya gruplar arasındaki anlaşma ve uyuşumun derecesini ve örgütsel ilişkilerin niteliğini (olumlu- olumsuz) ölçmektir. Ölçeklerde genel olarak sosyal aralığın aşağıdaki sınıflamaları kullanılmıştır (Jum C, Nunnally Jr. 1959 s. 306).
Bogardus’un hikayesi nasıl başlıyor?
İlk olarak ABD’li Emery S. Bogardus tarafından 1925 yılında yapılan ulusal ve ırkçı tutumların ölçülmesi için kullanılmıştır. Toplumsal Uzaklık Ölçeği olarak da adlandırılan bu ölçek, herhangi bir grubun toplumsal bakımdan benimsenme derecesini ölçmek üzere seçilmiş bazı maddelerden oluşmuştur. Bu maddeler çok yakın bir toplumsal ilişkiyi benimseme eğiliminden uzak bir toplumsal İlişkiden kaçınma eğilimine doğru sistematik olarak sıralanmıştır.
1. Evlilik ile kazanılan yakın akrabalığa (Sosyal mesafe)
2. Şahsi dostluk olarak toplumuma (Sosyal mesafe)
3. Komşular olarak sokağıma
4. Mesleğimdeki istihdama
5. Ülkemdeki vatandaşlığa
6. Sadece ülkemdeki ziyaretçiler
7. Ülkemden hariç tutulacağından
Ölçek, sosyal aralık sınıflamalarına basit olarak isimler konulmak sureti ile de herhangi bir ulusal grup için kullanılabilir. Cevap veren kişi, belirli bir ulusun grup konusundaki düşüncelerine uygun olan sınıfı işaret eder. Orijinal ölçekte evlilik yolu ile akrabalık çok yakın toplumsal benimseme, ülkeden çıkarma ise en uzak toplumsal benimseme düzeyini göstermektedir.
Hazırlayan: Nil Aydın