27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Talassofobi: Açık Deniz Korkusu

Talassafobi Nedir? Talassafobinin nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Talassofobi; okyanus veya derinliği fazla olan su korkusu olarak adlandırılır. Bu fobi insanları sahile gitmekten, yüzmekten ve hatta bota bile binmekten alıkoyabilir. Talassofobiye sahip olan bir insan, okyanusun büyüklüğünden veya denizdeki canlılardan korkabilir.

Talassofobinin Belirtileri

Talassofobiye sahip bir insan deniz veya herhangi bir tehlike oluşturmayan geniş su birikintilerine karşı korku ve anksiyete gibi duygular deneyimler. Bu fobiye sahip insanlar şunlardan korkabilir:

– Okyanusun yanında bulunma veya okyanusta yüzmek
– Sahil kenarını ziyaret etmek
– Botla gezi yapmak

Şiddetli vakalarda, okyanus resmi veya düşüncesi bile semptomları tetikleyebilir.

Talassofobinin Nedenleri

Bazen insanlarda fobiler travmatik olaylardan sonra ortaya çıkabilir. Travma, aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilecek, aşırı strese bağlı bir tepkidir.

– Tehlikeli ve stresli bir olaya maruz kalmak
– Travmatik bir olayın başkasının başına geldiğine tanık olmak
– Bilginin haberler ve filmler aracıyla aktarılması
– Atağın meydana geldiği durum veya yerle ilgili korkuya neden olacak beklenmedik panik atak geçirmek

Talassofobiye sahip olan bir insan, erken yaşında okyanusla ilgili olumsuz deneyim yaşamış veya yüzme öğrenirken kendini güvensiz hissetmiş olabilir. Ya da insanlar haberlerde köpek balığı saldırısı veya tsunami gibi olayları izleyip, denizden korkmuş olabilirler. Bu fobi genelde çocuklukta gelişen, başlangıç nedeni hatırlanmayan bir fobi olarak ortaya çıkabilir.

Talassofobinin Tedavisi

Fobi tedavisi tipik olarak terapiyi içerir. Talassofobisi olan bir kişi, bilişsel davranış terapisi, maruz kalma terapisi ve ilaç kullanımı gibi çeşitli tedavilerden yararlanabilir.

kaynak

Hazırlayan: Nilay Şen

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar