8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Odaklanmak Ya Da Odaklanmamak

Odaklanırken zorlanıyorsanız müzik dinlemeyi denediniz mi?

Odaklanamıyorum!
Bu kelime toplumda fazlasıyla yaygınlaştı. Pandemi dönemiyle birlikte bu sorun ortak ve büyük bir sorun haline geldi. Sürekli mavi ekran içeren teknolojik aletler içinde dikkat toplamak gittikçe zorlaştı çünkü çevredeki uyaranlar arttı. Ders çalışırken, araba kullanırken, kitap okurken ve daha bir sürü işi halletmeye çalışırken odak problemi yaşanmaya başlandı. Çevredeki uyaranlardan uzaklaşılamadıkça onlarla kaliteli bir şekilde yaşamayı öğrenmenin yolları araştırılmaya başlandı. Sorunu çözmek için türlü türlü çözümler oluşturulmaya çalışıldı. Hatta bu çözümlerin doğruluğu tartışıldı. İşte bu tartışmalı çözümlerden biri de müzik. Bu problemi ortadan kaldırmak için müziğe başvurmak ne kadar doğru? Müzikle odaklanabilenler müziğin odaklanmamızda pozitif bir etkisi olduğunu savunuyorlar.
Peki, müzik odaklanmamıza yardımcı mı oluyor yoksa dikkatimizi mi dağıtıyor?

Şöyle ki beynimiz müziği çok seviyor hatta vücudumuz da ona karşı tepki gösteriyor. Yani bazı şarkılarda hüzün duyulması bazı şarkılarda coşku hissedilmesi sadece bir rastlantı değil. Hatta Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, öğrencilerin “müzik dinlemesi” gerektiğini ortaya koyuyor. Müziğin hem sağlıklı bireylerde hem de sağlık sorunları olan kişilerde etkili bir stres azaltıcı olduğunu savunuyor. Araştırmalar, yatıştırıcı müzik dinlemenin kalp hastalarında kan basıncını, kalp atış hızını ve kaygı düzeylerini azaltabildiğini gösteriyor. Yani müzik vücudumuzda bir nevi mucizeler yaratabiliyor.

Öyleyse müzik, odaklanmak için çözüm olarak denenebilir. Mesela stresli bir çalışma anınızda arkadan gelen piyano tınısı sizi rahatlatacaktır. Rahatlayan bir vücut yapacağı işe daha rahat odaklanabilecektir. Kısacası hem odaklanmanızı artırıp hem ritme kapılmanızın hiçbir mahzuru yok.

Kardiyovasküler Hastalıklarda Müzik ile Terapi

Hazırlayan: Zişan Karamuk

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar