27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Müzik Zevki Tartışılmaz! Peki Zekayla İlişkilendirilebilir Mi?

Günümüzde 300’ü aşkın müzik türüne sahip olduğumuzu biliyor muydunuz? Her telden, dünyanın her yerinden bambaşka ritimler, şarkılar, sesler duyuyoruz. En zekilerimiz ise işte bu müzik türünü daha çok seviyor…

Çeşitli araştırma bulgularına göre, enstrümantal müzik tercihi daha yüksek zekaya işaret ediyor. Ambiyans müziği, smooth caz, film müzikleri, klasik müzik ve benzeri vokalsiz müzik türlerini seven kişilerin IQ’ları daha yüksek olma eğilimindedir. Vokal müzik enstrümantal müziğin zıttı olarak görülse de vokal müziği sevmenin IQ ile hiçbir bağlantısı yoktur. Başka bir deyişle, yüksek IQ’ya sahip birçok insan vokal müziği de sever; ancak daha az etkileyici zeka düzeyine sahip birçok insan da vokal müziği hayatından eksik etmez.

1980’lerde İngiltere’de 16 yaşındaki binlerce çocuk ve onların müzikal tercihleriyle ilgili bir araştırma yapıldı. Bu araştırmayla beraber, aynı zamanda yüksek zeka ile enstrümantal müzik tercihi arasında bir bağlantı bulundu. Enstrümantal müziği sevmenin neden yüksek IQ ile bağlantılı olduğuna dair bir teori ise müziğin bilişsel karmaşıklığıya açıklandı. Ancak araştırmacılar, bunun doğru olamayacağını yönünde pek çok kanıtı ortaya koydu.

Bütün bir konuyu şu cümleyle basitleştirebiliriz: Opera, insanların büyük bir kesimi tarafından karmaşık ve yorucu olarak görülüyor ancak onu sevenler, sevmeyenlerden daha zeki değildir. Çalışmanın yazarları ise şunları yazıyor: “Big Band müziğinin bilişsel olarak klasik müzikten daha karmaşık olduğunu iddia etmek zor olurdu. Diğer uçta, şüphelenildiği gibi, rap müzik tercihi, zeka ile önemli ölçüde negatif ilişkilidir. Bununla birlikte, Gospel müziği (kilisedeki törenler esnasında org ya da piyano eşliğiyle, genellikle bir kadın vokalin söylediği doğaçlamalardır) tercihi onunla daha da güçlü bir şekilde negatif ilişkilidir. Gospel müziğin bilişsel olarak rapten daha az karmaşık olduğunu iddia etmek zor olurdu.” Bu düşüncenin aksine, çalışmanın ortak yazarı Dr. Satoshi Kanazawa, enstrümantal müziğin daha yeni olmasının tüm bu kanılara varmaya sebep olduğunu söylüyor. Yeni olan, başka bir deyişle, evrimsel terimlerle daha yakın zamanda geliştirilen müziğin daha yüksek IQ’lu insanlar tarafından tercih edilme eğiliminde olduğu söylenebilir.

Karşılaştığımız bir insana dair bir bakışta anlayabileceğimiz tek şey; sayıca 300’ü bulan müzik türlerden herhangi birinin bile hiçbir insanın zekasını ya da kimliğini ön plana çıkaramayacak olduğudur. Neyi seviyor olduğumuz, kim olduğumuzu değil; olduğumuz gibi neyi nasıl sevdiğimizi gösterebilir ancak.

Kaynak

Hazırlayan: Gizem Arı

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar