27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Ertele(me)

Günlük hayatınızda bazı işlerinizi ertelediğiniz oluyor mu? Bu durumun sebebi tahmin ettiğinizden daha karmaşık. Detaylar içeriğimizde!

Erteleme davranışının duygusal sorunlardan kaynaklı olduğuna dair giderek artan bir farkındalık var. Bu argümanın kökeni ise erteleme davranışına sahip olan insanların problemlere olan toleransının zayıf olması. İşlerini erteleyen kişiler, negatif duygularını gün yüzüne çıkaracak bir durumla karşılaştıklarında, duygularının üzerine gidip bu durumu aşmak yerine, kelimenin tam anlamıyla donuyor ve geri çekiliyorlar. Bu durum, kişilerin erteleme davranışının nedenlerinin bir parçası olsa da, sebepler bundan daha karmaşık.

Gelin, hep birlikte 5 farklı sebebin neler olduğuna bakalım!

1- Karar Yorgunluğu

Hayatınızda sürekli bir şeylere karara vermeniz gerekiyorsa, çok küçük kararlarınızı ertelediğinizi fark edeceksiniz. Örneğin, spor salonuna gittiğinizde kullanmak için kalp atış hızınızı ölçen bir monitör almak istiyorsunuz. Almak istediğinizi seçtiniz, ancak sepetinize eklemek üzereyken sunulan ürünün iki boyutu arasında seçim yapmanız gerektiğini fark ettiniz. Buna o an karar veremediğiniz için sayfadan çıktınız ve bir haftadan fazla bir süre satın alma işlemine geri dönmediniz. Böyle bir durumda, karar verememe durumunuz, karar yorgunluğu oluşmasına sebep oluyor ve yapmanız gereken küçük bir işi erteliyorsunuz.

2- Planlama ve Sıralamada Zorluk

Bazı insanlar çok adımlı süreçleri planlamada iyi değillerdir. Bu durum, özellikle DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) olan bireylerde belirgindir. Bazı insanlar bir göreve kuş bakışı bir perspektifle bakıp adımları görerek başlayacağı yeri belirleyebilirler. Bazıları ise bu beceriye sahip değil.

3- Depresyon Temelli Erteleme

İnsanlar depresyondaysa, yapacakları işin eğlenceli veya sıkıcı, karmaşık ya da basit olması fark etmeksizin erteleme davranışını gösterirler. Depresyondaki insanlar, sürekli aynı konular üzerine ve negatif düşünürler ve iyi bir arkadaş/ eş/ meslektaş olma konusunda kendilerine olan güvenlerini kaybederler.

4- Kaygı Temelli Erteleme

İnsanlar, yapmaları gereken bir işin onlarda yarattığı kaygı nedeniyle işlerini ertelerler. İnsanlar genellikle bir işi yapmak istemediklerinde onun sıkıcı olduğunu söylerler. Ancak, doğru ifade için kullanılması gereken kelime sıkıcı değil, zordur. Örneğin, bir çocuk matematiğin sıkıcı olduğunu söylüyorsa, bu çoğu zaman matematiğin zor olduğu anlamına gelir.

Bir diğer nokta performans kaygısıdır. Performans kaygısı, kişinin her göreve mükemmeliyetçi bir bakış açısıyla yaklaşmasına neden olur. Bu durumdan dolayı, yapılması gereken görev gereksiz yere göz korkutucu bir hal almaya başlar ve o işe hiç başlamamayı, kişi kaygıya kapılıp işi ertelemeyi düşünür.

5- Yaratıcılık Temelli Erteleme

Birçok yaratıcı çalışmada, çalışmaya farklı gözlerle bakan insanlardan yararlanılır. Bazen yalnızca bir gece uykunuzu feda ederek bir işe yaratıcı bir gözle bakabilir ve bir sonuca varabilirsiniz. Bazı zamanlar ise bunu yapmak birkaç ayınızı alabilir. Bu durumdan dolayı işin ertelenmesi söz konusudur.

Bir işe fazla zaman harcamak/ayırmak erteleme davranışı olabileceği gibi yaratıcılığa katkı da sağlayabilir. İki durum arasında net bir ayrım yoktur. Bu durumda kişi, başkalarının onun hakkında o işi ertelediğini düşündüğü hissine kapılabilir. Ancak, bu kırılma döneminden yaratıcı çözümler bularak da faydalanabilir.

Peki, çözüm ne?

– Konunun kökenine giden stratejileri bulun. Örneğin, mükemmeliyetçilik bir sorunsa, görevin kapsamını küçültün ve basitleştirin. Nereden başlayacağınızı planlamak ve bulmak sizin için zorsa, bu konuda iyi olan biriyle konuşun ve bir dahaki sefere benzer bir iş yapmanız gerektiğinde bir kontrol listesi hazırlayın. Sorun depresyon ise, tedavi almayı deneyebilirsiniz.

– Ertelemenin üstesinden gelmek için çeşitli stratejiler geliştirin. Böylece, her durum için uygulanabilir bir stratejiniz olur ve yapmanız gereken işe önceden hazır hale gelirsiniz.

kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar