27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Çocuğunuza Yüksek Sesle Kitap Okumanız için 5 Neden

Çocuğa kitap okumanın üzerinde fazla durulmayan ve kolayca gözden kaçırılabilecek 5 temel faydası.

Çocuğa Önemsendiğini Gösterir

Bir çocuğa kitap okumak sizin tüm dikkatinizi isteyen bir iştir. Aynı anda hem kitap okuyup hem de başka bir işle uğraşamazsınız. İşte tam bu yüzden kitap okuma aktivitesi çocuk için paha biçilmez bir ödülü de beraberinde getirir: sizin bölünmemiş ilginiz ve dikkatiniz.

Harvard Üniversitesi Büyüyen Çocuk Merkezindeki çalışmalardan biliyoruz ki yetişkinle çocuğun birbirlerine tüm dikkatlerini vererek kurdukları ilişki, birbirlerinin sorularına ilgiyle cevap vermeleri ve aynı şeye ilgi göstermeleri, hem sağlıklı bir ruhsal gelişim için yararlıdır hem de çocuğun gelişen beyninde yeni nöron bağlarının kurulmasını sağlar.

Çocuğa sesli kitap okumanın ilk ve en büyük yararı onunla çok değerli bu zamanı paylaşıyor olmaktır.

Duyguların Sözcüklerle İlişkilendirilmesini Sağlar

Kitaplar çocukların genel sözcük dağarcığını geliştirmekle kalmaz, özel olarak onların duygularla ilişkili sözcükleri öğrenmelerini sağlar. Küçük çocuklarla günlük konuşmalar genelde basit duygularla sınırlıdır: mutlu, üzgün, kızgın ve birkaç benzeri sözcük. Oysa çok küçük çocuklar için bile yazılmış olan kitaplar genelde çok daha geniş bir duygu alanından sözcükler içerir. Kitaplar her sözcüğün kullanıldığı bağlamları da sunar; böylece çocuklar sözcükleri bağlamları içinde öğrenerek duygularını (ve dolayısıyla kendilerini) daha iyi ifade eder hale gelirler.

Çocuğa İnsanları “Okumayı” Öğretir

Duygusal zekânın ve empatinin merkezinde başka insanları okuma yetisi yatar. Çocuklara kitap okurken onlara insanları daha iyi okumayı da öğretebiliriz. Okurken arada kitaptaki karakterlerin duyguları ve resimlerin yüz ifadeleri hakkında konuşmak çocuğun başkalarının duygularını kavramasına ve gördüğünde tanımasına katkı sağlar.

Daha Uzun Süreli Dikkat Toplamayı Sağlar

Dikkat süresi çocukların okul fişlerinden öğrenebileceği bir şey değildir; pratikle öğrenilmesi gerekir. Çocuklara düzenli olarka yüksek sesli kitap okumak tam da böyle bir pratik sağlar: Eğlenceli ve katılımcı bir yolla çocukların dikkat süresini uzatmaya yardımcı olmak. Odaklanma ve dikkat süresi ise öğrenme için kilit önemdedir.

Hayal Gücünü Canlandırır ve Ufukları Genişletir

İşlevsel Magnetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) denen görüntüleme tekniği ile yapılan bir çalışma, çocuklarda kendilerine yüksek sesle kitap okunduğu sırada beynin zihinsel imgelerle ve hayal gücüyle ilişkili bölümlerindeki aktivitenin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Dr. Laura Jana, US News

Hazırlayan: Beycan Mura

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar