Günümüzde hemen her eserin parodisi yapılmaktadır. Peki parodi nasıl ortaya çıkmıştır biliyor musunuz? Bu içeriğimizde sizlerle parodinin ne olduğuna ve nasıl yayıldığına kısaca göz atacağız.
Parodi tarihi çok eski olan bir anlatım türüdür. Ancak yaygınlaşması ve popüler hale gelmesi ilk olarak post modern dönemde, edebiyatta olmuştur. Parodi kavramından ilk olarak Poetika adlı eserinde Homer tarafından bahsedilmiştir. Türk edebiyatı açısından, parodi hala yeni bir terim olarak görülmektedir. Bunun sebebi, parodinin Batı merkezli bir terim olmasıdır. Post modern dönem özellik bakımından her olguyu “dalgaya alan” ve değersizleştiren bir tavır içinde olduğundan, parodi de bu anlayıştan türemiştir.
Post modernizm kendinden önceki modern dönemden gelen anlayışları ve tarzları reddetmektedir. Parodi, ciddi şeylerin içeriğinin ve şeklinin gülünç olacak şekilde değiştirilmesiyle oluşmaktadır. Asıl eseri komik şekilde taklit etmektir. Bu noktada Zaytung habercilik alanında popüler bir örnek olarak verilebilmektedir.
Parodi gülünç şekilde taklit ederken aynı zamanda eleştirmektedir. Bu kısımda parodi ve asıl eser arasında bir mesafe açılmaktadır. Parodi, ironi ve absürd post modern komedinin bileşenleridir. Parodi ve asıl eser arasındaki mesafeyi tutan element ironidir. Parodinin yazarı asıl metni alır ve konusunda değişiklikler yaparak güldürücü etkiler oluşturur. İroni bu süreçte kullanılan araçlardan biridir.
Edebiyat alanında başlamış olmasına rağmen bugün hayatın her alanında parodiyi görmek mümkündür. Parodinin ortaya çıkışında klasik ve “soylu” gözüken eserlerle dalga geçme arzusu da yatmaktadır. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması parodi eserlerin yayılmasında ve gülünç taklit olmasında büyük rol oynamaktadır. Birçok klasik edebiyat eserinin ve filmlerin parodileri bu arzuya örnek olarak verilebilir. Parodi bu noktada hem eğlendirmekte hem de güncel olayları güldürerek eleştirmektedir.
Hazırlayan: Senanur Başaran