Daha önce hiç bitkinin topraksız yetişebildiğini ve daha avantajlı olduğunu duydunuz mu?
Herkesin bildiği gibi bitkiler toprakta yetişiyor ve toprak bitkinin büyümesi için gerekli makro ve mikro besinleri içerir. Bitkinin büyümesi topraksızda gerçekleşebilir. Hidroponik yöntemi bitkinin topraksız bir şekilde büyümesini sağlayan bir yöntemdir. Başka bir deyişle, hidroponik tarım, bir sur rezervuarında bulunan ve bitki için gerekli olan besinlerin yüksek oksijen seviyeleri ile birlikte bitki köklerine iletilmesi yöntemidir.
Hidroponik tarım birçok avantaja sahiptir. Bunlardan bazıları şunlardır:
1)Hidroponik tarımda bitkiler daha hızlı büyürler çünkü daha iyi bir optimize planıyla daha fazla büyüme döngüsü ve verim ortaya çıkar.
2)Hidroponik tarımda su ve besin kullanımında azalma görülmektedir. Geleneksel tarımda bitki verilen suyun sadece küçük bir kısmını kökler yardımıyla kullanıyor ve geri kalan su yerel su kaynağına gidiyor ama hidroponik tarımda su sisteminin üzeri kapatılarak suyun sistem içerisinde döngüye uğraması sağlanır.
3)Hidroponik tarım her yerde yapılabilir çünkü toprak verimliliğine ihtiyaç yoktur.
4)Hidroponik tarım daha az ölçüde bir alanda yapılabilir. İstiflenmiş ya da dikey sistemler sayesinde, küçük bir alanda daha fazla verim elde edilebilir. Bu durum nüfusu fazla olan yerlerde ormanlara sulak alanları tahrip etmeden daha küçük alanlarda yapılmasını sağlar.
5)Hidroponik tarım daha kontrollü bir tarım yatılmasını sağlar. Seralar veya kapalı dikey çiftliklerde sıcaklık, nem, hava akımı veya ışık kontrol altında tutulabilir. Bu avantaj yılın her günü tarım yapılmasına olanak sağlar.
Hazırlayan: Enes Sarıyıldız