Titanik gemisinde 700 küsür insanın kurtulmasını sağlayan cankurtaran sallarının tasarımcısını biliyor muydunuz? Bu yazımızda sizler için Maria Beasley’in bilgilerini derledik.
Bu yazımızda tarih içerisinde gizlenmiş kişilerinden biri olarak ele alacağımız isim Maria Beasley. Birden fazla buluşa imza attığı için kendisi aynı zamanda seri mucit olarak da geçmektedir.
Maria Beasley Kimdir?
Maria Beasley 1836 yılında Pennsylvania’da zengin bir aileye doğmuştur. Babasının mesleği değirmenci olduğu için Maria okuldan arda kalan vakitlerini babasının yanında değirmende geçirip burada belirli gözlemlerde bulunmuştur. Literatürdeki bazı bilgilere göre kendisi hem resim hem de matematik alanında oldukça iyi olduğu için kendi kendine bazı tasarımlarda bulunmuş olsa da evlendikten sonra bu yatkınlığını terziliğe vermiştir ve otuzlu yaşlarına kadar da bu mesleğine devam etmiştir.
1876 yılında Pennsylvania’da bir Dünya Fuarı gerçekleşmiştir ve bu fuar Maria’nın hayatının dönüm noktası olmuştur. İlk makine icatlarından esinlenmeye başlayan Maria, küçüklüğünden beri yarattığı kafasındaki tasarımları bu dönemde çizmeye başlamıştır. Aldığı ilk patent varil çemberleme makinesi olmuştur ve bu varil üretimiyle alakalı tasarımlarıyla toplamda 8 patent almıştır. Bu icadında tamamen varil üretim hızını arttırmaya yönelik bir amaç edinmiştir bu yüzden de bazı sektörlerin ilgisini çekmiştir.
Varil üretim icatlarının dışında aynı zamanda buhar jeneratörü, ayak ısıtıcısı, trenlerin raydan çıkmasını engelleyen parçalar gibi birçok tasarımı hayata geçirmiştir. İsminin en çok tanındığı tasarımı ise, özellikle Titanik gemisi ile çok bağdaştırılan, cankurtaran sal olmuştur. Bu cankurtaran sal ile 1882 yılında patenti almıştır ve icadı sayesinde çok fazla insanın hayatını kurtarmıştır. Örnek verilecek olursa: 15 Nisan 1912 yılında denize açılan bir İngiliz yolcu gemisi olan Titanik bir buzdağına çarpmasının ardından okyanusa batmıştır ve binlerce kişi kaybolmuş ve geminin yolcu sayısına göre oldukça az cankurtaran salı olmasına rağmen (20 tane cankurtaran salı) 700 yolcu kurtarılmıştır. Bu noktada diyebiliriz ki Maria Beasley, her ne kadar adı çok duyulmamış olsa da, insanlık tarihi ve insan hayatı için oldukça önemli icatlara ismini yazdırmıştır.
Hazırlayan: Ece Kaya