27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

James Webb Teleskopu İlk Ötegezegenini Buldu

Evrenin keşfi her geçen saniye devam etmektedir. Evrenin en net görüntülerini sunan ve yeni nesil bir gözlem evi olan James Webb Teleskopu yeni bir gezegen keşfetti. Haydi bu ötegezegeni içeriğimizde keşfedelim!

Ötegezegen Nedir?

Güneş sisteminde yer alan gezegenler Güneş’in yörüngesinde dolanırlar. Fakat, ötegezegenler diğer yıldızların etrafında dolanırlar. Yani, Güneş sistemi dışındaki diğer yıldızların etrafında dolanan gezegenler ötegezegen olarak adlandırılır.

Araştırma, John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndaki gökbilimciler tarafından yapıldı. Neredeyse Dünya ile aynı boyutta, küçük ve kayalık bir dünya olan ötegezegen LHS 475 b olarak adlandırılmıştır.
Yapılan çalışma, gözlemevinin yaşanabilir gezegenleri bulmak ve gezegenlerin atmosferinin kimyasal yapısının araştırmak için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Bu gözlemsel sonuçların güneş sistemi dışındaki gezegenleri anlamak için ışık tutuyor.

James Webb Teleskopu tarafından keşfedilen LHS 475 b adlı gezegenin Dünya boyutunda karasal bir gezegen olduğu doğrulansa da, gezegenin atmosferi olup olmadığı hala bilinmiyor. Bilim insanlarına göre ötegezegenle ilgili yapılan gözlemlerde farklı bir atmosferik özellik gözlemlenmedi. Bilim insanlarına göre, ötegezegenin saf bir karbondioksitten oluşan bir atmosfere sahip olmasının mümkün olabileceğini söylüyor. Fakat, araştırmacılara göre, James Webb Teleskopu gibi gelişmiş bir araçla bile bunun belirlenmesi zordur.
LHS 475 b ötegezegeni, Octans takım yıldızında ve Dünya’dan 41 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Araştırmacılara göre, gezegen kırmızı bir cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor. Bilim insanları, LHS 475 b’nin yıldızına, Güneş sistemindeki herhangi bir gezegenden daha yakın olduğunu ileri sürmektedir. Ayrıca, araştırmacılar, gezegenin bir yörüngeyi tamamlamasının iki gün sürdüğünü buldular. James Webb Teleskopu ile yapılan gözlemlerde, gezegenin Dünya’dan birkaç yüz derece daha sıcak olduğu bulundu.

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar