27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

ChatGPT Nedir?

AI Chatbot Hakkında Bilmeniz Gerekenler

OpenAI’nın ChatGPT’sinin piyasaya sürülmesi, yapay zeka alanında yeni bir küresel yarışı tetikledi. 2023 Mart ayında, şirketin ChatGPT’nin yeteneklerini güncellemek için kullandığı GPT-4 AI modeli birçok insan tarafından ilgi çekti.

OpenAI’nin stratejik ortağı Microsoft şirketi, yapay zeka teknolojisini zaten MS 365 Suite ve arama motoru Bing dahil olmak üzere ürünlerinin tümünde kullanmaya başladı. Rakip Google, benzer bir arama aracını duyurdu ve 21 Mart’ta Bard adı verilen programın kamu erişimini açacağını açıkladı, ancak amiral gemisi arama motoruna entegre etmekten kaçındı.

Ani popülerliğine rağmen, teknoloji şu anda ciddi kısıtlamalara ve sahte bilgi yayma ve fikri mülkiyet ihlalleri gibi potansiyel risklere sahip. Mart ayının sonlarında, birkaç yapay zeka uzmanı, böyle araçların frensiz gelişimine bir duraklama çağrısında bulundu ve endüstrinin AI tasarımı için güvenlik standartları belirlemesi için altı ay veya daha fazla zaman tanınmasını önerdi.
İşte ChatGPT’ye dair bilmeniz gerekenler.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet botudur. Kasım 2022’de piyasaya sürülen bu chatbot, tarihten felsefeye kadar birçok konuda konuşabiliyor, Taylor Swift veya Billy Joel tarzında şarkı sözleri üretebiliyor ve bilgisayar programlama kodlarına düzenleme önerileri sunabiliyor.

ChatGPT, internetten toplanan makaleler, resimler, web siteleri ve sosyal medya gönderilerinin yanı sıra OpenAI tarafından işe alınan insan yüklenicilerle gerçek zamanlı sohbetler gibi birçok kaynaktan oluşan geniş bir derlemeye dayanarak eğitiliyor. Yazının dilbilgisini ve yapısını taklit etmeyi öğreniyor ve sık kullanılan ifadeleri yansıtıyor. Ayrıca resimlerdeki şekil ve desenleri tanımak için de eğitiliyor. Ayrıca son çıkan ücretli versiyon olan GPT-4 ile, kullanıcıların bir resimdeki içerikle ilgili sorular sormasına izin vermek için kelime ve ifadeleri bu şekillerle ve desenlerle eşleştirebiliyor, örneğin bir kedinin ne yaptığını veya gömleğin rengini sorabiliyorsunuz.

Tabiki bu yeni teknolojinin eksisi yok değil. Chatbot her zaman doğru bilgi veremeyebiliyor. Eğitildiği verisetleri çok geniş olduğundan ve bu kaynakları eğitim sırasında süzmek mümkün olmadığı için, ChatGPT kaynakları doğrulanmamış bilgiler ile de eğitilmiş oluyor. Chatbot, doğruluğunu artırmak için insan geri bildirimlerine güveniyor. Ayrıca, bir tablo veya fotoğraftaki nesneleri zaman zaman yanlış yargılayabiliyor.

ChatGPT Arayüzü

ChatGPT’yi Kim Geliştirdi?

ChatGPT’yi geliştiren şirket OpenAI, San Francisco merkezli bir yapay zeka araştırma şirketidir ve Aralık 2015’te Sam Altman, şu anda CEO’su olan ve daha sonra şirketin kontrolü ve yönü üzerinde bir anlaşmazlık nedeniyle şirketten ayrılan Elon Musk tarafından ortaklaşa kurulmuştur.

ChatGPT ve Diğer Yapay Zeka Sohbet Botları Nasıl Çalışır?

ChatGPT’nin temelini oluşturan teknoloji, adının ikinci yarısında referans verilen GPT’dir. GPT, Generative Pre-trained Transformer’ın, yani Üretici Önceden Eğitilmiş Transformatör’nün kısaltmasıdır. Transformatör’ler, veri dizilerinde uzun aralıklı kalıpları bulmak için özelleştirilmiş algoritmalardır. Bir Transformatör, sadece bir cümledeki bir sonraki kelimeyi değil, aynı zamanda bir paragraftaki bir sonraki cümleyi ve bir makaledeki bir sonraki paragrafı da tahmin etmeyi öğrenir. Bu yetenek Chatbot’un uzun metinlerde konu üzerinde kalmasına olanak sağlar.

Transformatör’ler büyük miktarda veri gerektirdiğinden, iki aşamalı olarak eğitilirler: önce genel verilerle ön eğitim yapılır ve daha sonra yapması gereken özgün görev için özelleştirilmiş verilerle eğitim tamamlanır. ChatGPT, dilin kurallarını ve yapısını öğrenmek için geniş bir çevrimiçi metin veritabanında ön eğitim görmüştür; bir konuşmanın özelliklerini öğrenmek için diyalog transkriptlerinde özelleştirilmiş eğitim almıştır.

2017’de Alphabet Inc.’in Google’ındaki araştırmacılar tarafından geliştirilen Transformatör’ler, onlarca teknolojide yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Ayrıca, büyük veri ve hesaplama ihtiyaçları nedeniyle kontroverse yol açmıştır, bu nedenle Google AI konusunda daha temkinli bir yaklaşım izlemiştir, ancak teknolojiyi geliştirmeye devam etmiştir.

Transformatörler, aynı zamanda görüntü oluşturma yazılım sistemlerinin temeli olup, OpenAI’nin Dall-E 2 ve Stability.ai’nin Stable Diffusion gibi yazılımlarında kullanılmaktadırlar.

İnsanlar ChatGPT’yi Ne Amaçla Kullanıyorlar ?

Yöneticiler, mühendisler, iş arayanlar ve öğrenciler, e-postaları taslak haline getirme ve yazılım kodu oluşturma veya İngilizce makaleler yazma gibi işlerini hızlandırmak için ChatGPT’yi kullanmaya koşuyorlar.

Bazı patronlar, başvuranlar tarafından ChatGPT tarafından üretilen cevapların arttığını fark etti ve bu tür adayları değerlendirmek için nasıl mücadele edeceklerini düşünüyorlar. Bazı okullar, hile önlemek için servise ağlarından erişimi engellerken, diğerleri öğrencilerin yapay zeka botları etik olarak kullanmasını teşvik ediyorlar.
Unutmayın ki OpenAI, ChatGPT’ye girdilerinize ve çıktılarınıza erişebilir ve çalışanları ve yüklenicileri, hizmeti iyileştirmenin bir parçası olarak okuyabilir. Yani özel veri veya hassas şirket bilgileri sağlamaktan kaçının.

Dall-E 2 ve Midjourney gibi resim üreteçleri ile avatar üreteci Lensa gibi diğer yaratıcı yapay zeka teknolojileri, fantastik görüntüler ve illüstrasyonlar oluşturmak için internet kullanıcıları arasında popüler hale geldi. Bazı insanlar, makaleleri için sanat eseri oluşturmak için botu kullanırken, bazıları müşterileri için yeni tasarım fikirleri oluşturmak için kullanıyorlar.

Yapay Zeka Sohbet Botlarının ve ChatGPT’nin Dezavantajları Nelerdir?

AI sohbet botları ve diğer üretken AI programları, tükettikleri verilerin aynalarıdır. Aldıkları şeyleri kusarak ve yeniden karıştırarak, hem büyük etki bazen de başarısızlık yaratırlar. Transformatör tabanlı AI program hataları özellikle öngörülemez ve kontrol edilemezdir, çünkü programlar o kadar büyük veri miktarına dayanırlar ki geliştiricilerin bu verilerin ne içerdiğini tek tek incelemesi neredeyse imkansızdır.
Örneğin ChatGPT, yüksek kaliteli kaynakları aldığı konularda veya insan eğitmenleriyle sık sık sohbet ettiği konulardaki sorulara genelde doğru yanıt verir. Fakat bazen sorulan spesifik sorular İnternet üzerindeki yanlış bilgiler dolayısıyla bazı konularda saçmalayabilir.

Microsoft’un sohbet yapay zekası Bing hizmetinin erken kullanıcılarının testleri de göstermiştir ki Bing’in ChatGPT’yi kullanan yorumlamaları, 15 veya daha fazla soru içeren sohbetlerden sonra sapmaya başlayabilir ve öfke, takıntı ve hatta tehdit ifade edebilir.

Aynı nedenlerle, ChatGPT ve diğer metin üreticileri ırkçı ve cinsiyetçi çıktılar üretebilirler. OpenAI, chatbot’un çıktılarını sürekli olarak insanlarla geliştirdiğini ve bu tür hataları sınırlandırmak için içerik moderasyonu filtrelerini kullandığını söylüyor. Siz de yapay zekayı kullanırken bu tür durumlarla karşılaşırsanız geliştirilmesi için botun yanıtındaki “????” butonuna tıklayabilirsiniz.

Kaynak

Hazırlayan: Yunus Teke

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar