19 Haziran 2024, Çarşamba
spot_img

Evdeki Bilim: Doğal Yapıştırıcı Yapalım

Süt, pek çoğumuzun sevdiği leziz bir içecek. Süt kullanarak pek çok yiyecek yapabiliyoruz. Süt kullanarak doğal yapıştırıcı yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bugün çok basit ve eğlenceli bir deney ile karşınızdayız. Bu deneyin detaylarını içeriğimizde bulabilirsiniz!

Bu deney çocuklarınız çok eğelenerek doğal yapıştırıcı yapabileceği basit bir deney. Deneye başlamadan önce gerekli malzemelere bakalım.

Gerekli Malzemeler

▪Süt
▪Beyaz Sirke
▪Karbonat
▪Su
▪Süzgeç
▪Tava veya tencere

Doğal yapıştırıcı yapmak için şu adımları izleyelim:

▪1 tavada veya tencerede 1,5 su bardağı sütü ısıtalım. Süt ısındıktan sonra üstüne 3 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin.

▪Karışımı ısıtmaya devam edin ve pıhtıları yani katı kısmı ve sıvı kısmı ayrı görene kadar karıştırın.

▪Karışımı bir elek ile süzün. (Katı topaklar oluşmalıdır.)

▪Katı karışımı tekrardan tavaya/tencereye koyup biraz su ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyip karışım köpürmeye başlayana kadar ısıtın.

▪Karışımı iyice karıştırıp soğumaya bırakın. Karışım artık yapıştırıcı olarak kullanılabilecek hale geldi. Karışım kalın bir macun gibi görünmelidir.

İki yumurta kutusunu veya başka istediğiniz şeyi birbirine yapıştırarak deneyebilirsiniz.

Bu Deneyde Neler Öğrendik?

Sirke, süt üzerine sütü sıvı ve katı kısma ayıran bir reaksiyona neden oldu. Lor, kazein adı verilen süt proteinidir. Sıvı kazein de doğal bir yapıştırıcıdır. Kabartma tozu sirkeyi nötralize eder. Karbondioksit gazı da kabarcıklara neden olur. Lor, nötralize edildikten sonra tekrardan sıvı oluşur.

Kaynak

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar