27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Altının Tarihteki Yerini Biliyor Muydunuz?

En güvenli yatırım araçlarında biri olarak görülen, tarih boyunca değerini kaybetmeyen altın tarihte nasıl bir yolculuk geçirdi hiç merak ettiniz mi? Bu içeriğimizde sizlerle altının tarihteki yolculuğuna kısaca göz atacağız.

Altın nadirdir ve çok değerlidir. Ülkelerin ekonomilerinde ve finans piyasalarında da oldukça etkili bir madendir. Tarih boyunca insan ve altın ilişkisi hiç kesilmemiştir. Araştırmalara göre altının tarihi 7 bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Dünyanın en eski altın üreticileri Mısırlılardır. M.Ö. 5 bin yıl öncesinde Mısırlılar bakır alaşımlı altını topraktan çıkarmışlardır. Dünyadaki en eski madencilik belgesi de Mısırlılara aittir. Amerika kıtasında bulunan Peru’da da M.Ö. 2 bin yıl öncesine giden altın ziynet kalıntıları bulunmuştur. Aynı kıtada Aztekler ve İnkaların da altından eşyaları bulunmuştur. Antik dönemlerden altına önem veren diğer medeniyetler ise Yunanlılar, İranlılar, Sümerler ve Lidyalılardır. Tarihçesine bakıldığında, hükümdarlık simgesi ve devlet sembolü olarak kullanılan altın, Türkler için de önemli bir yerdedir. Altın, Roma döneminde borçları ödemek için kullanılmıştır.

19. yy.’a gelindiğinde Kaliforniya’da altın hücumu yaşanmasıyla dünyada ve özellikle Amerika kıtasında altın çıkarmaya verilen önem artmıştır. Altın üretiminin dünyanın bazı yerlerinde daha fazla olmasının sebebi o bölgelerdeki tektonik hareketler ve diğer jeolojik olayların etkisidir. Türkiye’de ilk altın çıkarımı 2011 yılında İzmir’de yapılmıştır. Dünya genelinde de altın üretimi artmaktadır.

Altın tarih boyunca devletler tarafından kağıt paraların güvencesi olarak milletlerarası ödeme olarak kullanılmıştır. Mücevher ve sanayide de altın çok büyük rol oynamaktadır. Üstüne düşen kızılötesi ışınların %98’ini geri yansıttığı için uzay teknolojilerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca tıpta alerjiye neden olmaması sebebiyle de tercih edilen bir madendir.

Çok geniş bir kullanım skalasına sahip olmasına karşın, altın dünya genelinde çoğunlukla takı ve süs eşyaları için kullanılmaktadır.

Kaynak 1

Kaynak 2

Kapak Görseli Kaynak

Hazırlayan: Senanur Başaran

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar