7 Aralık 2024, Cumartesi
spot_img

Alarmı Ertelemek Sağlığınız İçin İyi mi Kötü mü?

Erken saatteki alarm çaldığında, sıcak battaniyeye geri dönüp birkaç dakika daha uyumak cazip olabilir.

Bu tekrarlanan erteleme genellikle kötü bir alışkanlık olarak düşünülür, günün tembelenmiş bir başlangıcına ve sağlığa zararlı bir parçalı uyku düzenine neden olur. Ancak son zamanlarda artan bir şekilde, bu düşünceyi çürüten yeni araştırmalar ortaya çıkıyor.

Journal of Sleep Research’de yayımlanan yeni bir çalışma, düzenli olarak şekerleme tuşuna basan insanların gecede sadece altı dakika kadar uyku kaybettiklerini ve bu durumun sabah uykululuğunu veya ruh halini etkilemediğini buldu. Aslında testler, bunun bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini gösterdi. 2022’deki bu araştırmalar, kronik şekerleme yapanların genellikle şekerleme yapmayanlardan daha uykulu hissetmediklerini buldu.

Bu çalışma, kısa bir erteleme süresinin uykusuzluk, oryantasyon kaybı ve performans ya da ruh halindeki düşüşü hafifletebileceğini, hatta tamamen uyanmaktan daha iyi bilişsel işlevlere katkı sağlayabileceğini gösterdi.

Alarmı Ertelemenin Faydaları Var Mı?

Yeni çalışmanın başyazarı ve Stockholm Üniversitesi’nde uyku araştırmacısı Tina Sundelin, “Sabahları sınırlı bir süre için ertelemek muhtemelen sizin için kötü değildir” diyor. Aynı zamanda uykuyu uzatan alarm kullanmanın potansiyel faydaları vardır, diyor ve bunun bilim adamları tarafından bir zamanlar düşünüldüğü kadar kötü olmadığını savunuyor.

Geçmiş araştırmalar, alarmlarını birkaç kez erteleyenlerin ekstra dakikalarının onlara daha dinlenmiş hissettirmeyeceğini öne sürmüştü ve sürekli olarak uyanıp tekrar uyumaya çalışmanın, REM (hızlı göz hareketleri) dahil uykunun yenileyici aşamalarını engellediği düşünülmüştü. Diğer araştırmalar, birinin uyku döngüsünün ortasında uyandırılmasının, gün boyunca daha uykulu hissetmelerine neden olduğunu öne sürmüştü.

Yeni çalışmada Sundelin, alarmları düzenli olarak iki veya daha fazla kez erteleyen ve hemen her zaman alarmlar arasında tekrar uykuya dalan kronik erteleme yapan kişilere yararlı olabileceğini buldu.

Çalışmada gözlemlenen 31 kronik erteleme yapan kişi, genellikle insanların ilk kez şekerleme düğmesine bastıkları zamana denk gelen son 30 dakika boyunca iyi bir şekilde uyudular ve yalnızca uyanmadan önce uykunun parçalanmış belirtilerini gösterdiler.

Ancak Sundelin, bu parçalanmış uyku “onları günün geri kalanında yorgun hissettirecek kadar büyük bir etkiye sahip değildi” diyor.

Ertelemenin biliş ve beyin üzerindeki uzun vadeli etkisi hakkında öğrenilecek hala çok şey var. Ancak yeni araştırma, genellikle bu yaygın sabah ritüeliyle ilişkilendirilen bazı “tembel” stereotipleri ortadan kaldırmaya yönelik yararlı bir adımdır. Böylece, düzenli olarak erteleyenler, yarın sabah alarm düğmesine basarken ekstra Z’leri yakaladıkları için kendilerini daha az suçlu hissedebilirler.

Kaynak:

https://www.scientificamerican.com/article/is-snoozing-the-alarm-good-or-bad-for-your-health/

https://www.health.com/snooze-button-health-effects-8374306

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar