D vitamini nedir?
D vitamini de tüm vitaminler gibi yaşam için gerekli bir besindir. Vücudumuz güneş ışığına maruz kaldıktan sonra aktif D vitamini üretir ve D vitamininin bir kısmını yiyeceklerden alırız.
Vitamin D, vücudumuzun diğer besin maddelerini, özellikle kalsiyum ve fosforu daha iyi emmesini sağlar; ki bu da kemik sağlığı için önemlidir. Ayrıca, vitamin D, kemiklerimizde bulunan kalsiyumu geri kazanmaya ve sürdürmeye yardımcı olur, çünkü kalsiyumun %99’u burada bulunur. Yeterli miktarda vitamin D olmadan kemikler zayıf ve kırılgan hale gelebilir.
Yapılan çalışmalar, vitamin D ile kanser, kalp hastalıkları, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, COVID ve daha fazlasına karşı koruma arasında olası bir bağlantı göstermektedir.
Hangi besinler D vitamini açısından zengindir?
D vitamininin en iyi besin kaynakları somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklardır. Diğer kaynaklar arasında yumurta sarısı, kırmızı et ve karaciğer bulunur.
Kahvaltılık gevrekler, bitki sütleri ve yağ sürme ürünleri de dahil olmak üzere bazı gıdalara da D vitamini eklenir. Bunun satın aldığınız ürünler için geçerli olup olmadığını görmek için paket üzerindeki bilgiler kontrol edilmesi gerekir.
Bazı ülkelerde inek sütü D vitamini ile zenginleştirilirken Birleşik Krallık’ta bu durum söz konusu değildir.
Günde ne kadar D vitaminine ihtiyacımız var?
Günlük alınması gereken D vitamini, kişinin yaşına, hamilelik ve emzirme gibi özel durumlara göre değişiklik gösterir.
0-1 yaş aralığındaki bebekler için önerilen D vitamini miktarı günlük 400 IU’dir. 1-70 yaş aralığındaki bireyler için önerilen miktar 600 IU iken, 70 yaşından büyük bireyler için bu miktar 800 IU olarak önerilir.
Güneş ışığından yeterli miktarda fayda sağlayan ve dengeli beslenen kişilerde D vitamini eksikliği düşük bir ihtimaldir. Ancak hamilelik, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde bu miktarlar değişiklik gösterebilir. Bu durumlarla karşılaşan bireylerin günlük D vitamini ihtiyaçlarını karşıladıklarından emin olmaları önemlidir. Yeterli miktarda D vitamini alamayan kişiler, bir sağlık uzmanına danışarak vitamin takviyesi düşünmeli ve günlük D vitamini alım eksikliklerini gidermelidir.
Kaynak:
https://www.scientificamerican.com/article/how-much-vitamin-d-do-you-need-to-stay-healthy/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-vitamin-d-do-you-need