25 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

Koşucuların Beyni Daha Fazla Bağlantıya mı Sahip?

Koşmak beynin yapısını ve işlevini nasıl etkiliyor? Manyetik rezonans görüntüleme taramaları bu konuda ne gibi sonuçlar ortaya koyuyor? Bu soruların cevaplarını sizler için içeriğimizde derledik.

MRI taramaları koşu yapmanın beynin yapısını ve işlevini etkileyebileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu taramalar, dayanıklı koşucuların beyinlerinin, daha hareketsiz bireylerin beyinlerine oranla daha fazla bağlantı kurduğunu ve işlevsel bağlantılara sahip olduğunu söylüyor.

Arizona Üniversitesinde yapılan bir araştırmada genç yetişkin koşucular ile düzenli aktivite yapmayan genç yetişkinlerin beyin taramaları karşılaştırıldı. Bu araştırmanın sonucu oldukça ilginçti. Araştırmalar koşucuların, planlama, karar verme, görevler arasında dikkat değişimi gibi işlevlerin yer aldığı beyindeki frontal korteks alanında ve beynin çeşitli alanlarında daha fazla işlevsel bağlantı kurduğunu gösterdi.

Frontiers in Human NeuroScience dergisinde yayınlanan bilgiler, araştırmacıların egzersizin beyni özellikle de genç yetişkinlerin beynini nasıl etkilediğini anlamaları için bir zemin oluşturuyor.

UA koşu uzmanı, antropoloji doçenti David Raichlen ve beyin yaşlanması ve Alzheimer hastalığı üzerine çalışan UA psikoloji profesörü Gene Alexander bu konu üzerine bir çalışma yürüttü. Raiclen ve Alexander, bir grup erkek kros koşucusu ve en az 1 yıl boyunca herhangi bir atletik aktiviteye katılmamış genç yetişkin erkeklerin MRI taramalarını karşılaştırdı. Katılımcılar 18-25 yaş grubu arasındaydı. Vücut kitle indeksi ve eğitim seviyeleri ile karşılaştırıldılar.

Araştırmanın sonucu çok önemliydi çünkü belirli bir egzersiz olarak koşmanın beyin üzerindeki etkilerine ışık tuttu. Önceki çalışmalar, bir müzik aleti çalmak gibi ince motor kontrolü gerektiren veya golf oynamak gibi yüksek düzeyde el-göz koordinasyonu gerektiren etkinliklerin beyin yapısını ve işlevini değiştirebileceğini göstermişti. Daha az sayıda çalışma, koşma gibi hassas motor kontrolü gerektirmeyen daha tekrarlayan atletik aktivitelerin etkilerini araştırdı. Raichlen ve Alexander’ın bulguları, bu tür faaliyetlerin benzer bir etkiye sahip olabileceğini düşündürttü.

Araştırmacılar, insanların tekrar ettiğini düşündüğü bu faaliyetlerin, aslında planlama ve karar verme gibi beyin üzerinde etkileri olabilecek birçok karmaşık bilişsel işlevi içerdiğinden bahsetti. Buna ek olarak, araştırmacılar, koşucularda daha fazla bağlantı görülen beyin bölgelerinin aynı zamanda yaşlandıkça etkilenen alanlar olduğundan bahsetti, bu nedenle araştırmanın genç bir yetişkin olarak aktif olmanın potansiyel olarak faydalı olup olmayacağı ve belki de etkilere karşı bir miktar direnç sağlayıp sağlayamayacağı sorusunu gündeme getirdiğini aktardı.

Kaynak

Kaynak

Kapak Görseli Kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar