27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Kahvenin Üretkenliği ve Verimliliği Arttırdığına Dair Dört Bilimsel Açıklama

Kahve günümüzün önemli bir parçası, birçoğumuz kahve içmeden güne başlayamıyor veya gün arasında içmeden edemiyoruz. Ek olarak, sadece kişisel yararlarından değil sosyal olarak da kahvenin etkisini görebiliriz. İş arasında kahve ile edilen sohbetler veya yakın bir arkadaşınızın yanına giderken aldığınız bir latte’nin mutluluk hissini hatırlayabiliriz.

Günde çok fazla kahve içen bir insan olarak şunu söyleyebilirim ki kahvenin gün içinde beni zinde tuttuğunu ve verimliliğimi arttırdığını düşünüyorum. Bilimsel olarak da kanıtlanmış verilere göre kahve çalışma ve normal hayatınızın üretkenliğini arttırmaktadır. Şimdi kahvenin bu etkisinin üç temel sebebine bakalım;

1. Enerji Seviyenizi Arttırır

Kahvenin kafein içerdiğini biliyoruz, kafein vücudumuzdaki sinapları uyarır. Yorgunluğa sebep olan asetilkolin ve adenozinin parçalanmasını sağlayarak sinirsel iletimi rahatlatır. Bu da sınır hücrelerinin nöron ateşlemesini uyarmasına ve artırmasına neden olur. Kafeinin etki süresi altı saattir, bundan dolayı uyku saatlerine yaklaşmadan saatler önce kafein içerikli içecekler içmemeniz önerilir çünkü aynı nörotransmitter adenosion uykunuzuda düzenlemek için önemlidir. Özetlemek gerekirse, kahvede ki kafein reseptörlere bağlanan ve bize uyuşukluk yapan adenozini parçalayarak zinde kalmamızı sağlar bu yüzden kahve içtikden sonra daha zinde hissederiz.

2. Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir

Önceki madde de kahvenin adenozini engellediğinden bahsetmiştik, bunun sonucunda daha uyanık ve odaklı oluruz. Ek olarak üretilen adenozin solunum yollarını açar ve daha rahat nefes almayı sağlar. Bu da kan dolaşımımızdaki oksijeni arttırabilir ve beyni olumlu yönde etkiler, daha hızlı düşünebilir, karar verebilir, sorunları çözebilirsiniz.
Araştırmalara göre, günde üç ila beş arasında kahve tüketmenin bunama riskini %65 oranında düşürmektedir.

3. Kahve Kokusu Stresi Azaltır

Uykusuz bırakılan labaratuvar farelerinin üzerinde, kahve kokusuna maruz kaldıklarında stres seviyelerindeki değişim ile ilgili bir araştırma yapılmıştır. Kahveyi koklayan stresli farelerin beyin taramalarına göre strese karşı koruyucu etki gösterdiği görüldü. Kahve kokusuna maruz kalmayan stresli farelerde ise stres’e karşı herhangi bir koruyucu etki görülmedi. Sonuç olarak, uykusuzluktan dolayı stresli olduğunda bir kahve içerek stres seviyesini düşürmek mümkündür.

4. Depresyonu Azaltır

Ne kadar inanılır gelmese bile kahve içmek depresyonu azaltabilir. Bunun arkasında yatan bazı sebepler vardır. İlk sebep kafeinin dopamin salınımını uyarmasıdır. İkinci ise kahvenin antioksidanlar içermesidir. Bu antioksidanlar, stres ve diğer faktörlerin neden olduğu hasarı önlemek veya onarmak için vücutta çeşitli şekillerde çalışır.

Sonuç olarak, kahve beyindeki kimyasal habercileri salarak sadece bizi mutlu etmekle kalmaz depresyon ve stresede yardımcı olur. Umarım bu yazı sizi henüz kahve içmediyseniz şimdi kahve yapma yoluna götürmüştür.

Kaynakça

Hazırlayan: Pınar Talaş

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar