27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Müziğin Beynimize Üç Faydası

Hayatımızın her anında bizimle olabilen ve duyguları ifade etme aracı olan kullanılan müziğin beynimizde olan güçlü etkileri kanıtlandı.

Duygu veya düşünceleri sesle anlatma sanatı olarak bilinen ve günlük yaşantımızda arabada, otobüste, mağazada alışveriş yaparken veya sabah yürüyüşlerinde yanınızda olan müzik bir sanattır. Örneğin çalışma odanızda ders çalışıyorsunuz. Kaleminizle masaya vurup bir ses çıkardınız ama bu sesi ritmik bir şekilde devam ettirirseniz müzik oluşturursunuz. Enstrümantal, elektronik, caz veya halk gibi birçok türü bulunan müziğin bazı türleri ise insan bedeni ve zihni üzerinde pek çok olumlu etkiye sahiptir.

Rahatlatıcı Etki

Müzik dinlendiğinde sevilen bir yemek yenilirken veya orgazm olunurken salgılanan nörokimyasal dopamin ve doğal ağrı kesici olarak bilinen endorfin açığa çıkar ve opioidler tetiklenir. Bu sayede bireylerin daha rahatlamış hissetmelerine katkıda bulunur. Bu sayede ise hastalar için ağrıyı önemli ölçüde azalttığı ve fonksiyonel hareketliliği artırdığı biliniyor.

Stresle Mücadele Etkisi

Rahatlatıcı müzikler aynı zamanda vücudun stres karşısında salgıladığı kortizol seviyesini düşürerek stresi önler. Yapılan çalışmalarla birlikte müzik dinlemenin stresle mücadele etmekte ve stresi yönetmekte önemli bir rolü olduğunu vurguluyor.

Hafıza Güçlendirici Etki

Dinlenilen müziğe ve yaş gibi farklı faktörlere bağlı olsa da müziğin hafızayı güçlendirdiğine dair de kanıtlar vardır. Alzheimer hastalarının tedavisinde geçmişte dinledikleri müzikler dinletilerek geçmişte hafıza kaybından etkilenen anıların geri getirilmesi bu kanıtlar arasındadır. Aynı zamanda doğru müzik seçildiğinde öğrencilerin öğrenme kapasitelerinin arttığına ve daha yüksek performans gösterdiklerine dair çalışmalar da vardır.

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3

Kaynak 4

Hazırlayan: Tuğba Yağmur

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar