Çoklu kişilik bozukluğu olarak da bilinen dissosiyatif kimlik bozukluğu, kişinin kendi kimliğinin dışında bir veya daha fazla kişinin varlığı ile karakterize edilen bir ruhsal bozukluktur. Bu kişilik bozukluğu insanların hayatlarını ciddi şekilde etkileyebilir. Gelin bu kişilik bozukluğuna neyin sebep olduğuna bir göz atalım.
Çoklu kişilik bozukluğu olarak da bilinen dissosiyatif kimlik bozukluğu, kişinin kendi kimliğinin dışında bir veya daha fazla kişinin varlığı ile karakterize edilen bir ruhsal bozukluktur. Bu kişilik bozukluğu insanların hayatlarını ciddi şekilde etkileyebilir. Bazı hastalar, kişilik bozukluğuna sahip olduklarının farkında olamayabilir, çünkü düşünme ve davranış tarzı kendilerine son derece normal gelmektedir. Bu durumda hasta karşılaştığı zorluklar veya olumsuzluklar için başkalarını suçlayabilir.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Kişilik bozukluklarının genetik ve çevresel etkenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik aktarım veya hayatı değiştiren bir olay, kişiyi bu hastalığa karşı savunmasız bırakabilir.
– Ailede kişilik bozukluğu veya başka bir akıl hastalığı öyküsü
– Çok değer verilen birinin ölümü
– Şiddetli çocukluk travması
– Dengesiz bir aile hayatı
– Cinsel, fiziksel, duygusal tacize ve ihmale maruz kalmak
– Beyin kimyasındaki farklılıklar gibi nedenlerin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Genellikle çocuklukta başlayan bu kişilik bozukluğu yetişkinliğe kadar fark edilmez.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tanı Kriterleri
Bu kişiler zihinlerinin içinde konuşan sesler duyabilirler. Bu sesler iki veya daha fazla olabilir. Bu kişilik bozukluğunda sesler kişinin kendisine ait olmayıp başkalarının konuşması gibi gelir.
Bu kişilerde ani duygu değişimleri görülebilir. Bu insanlar genellikle dengesiz olarak tanımlanırlar.
Önemli kişisel bilgilerin unutulması ve belirli dönemlerin bloklar halinde silinmesi bu kişilerde sıkça rastlanabilir. Bu kişiler oldukça dalgın olurlar ve bir şey anlatırken genelde hikayelerinde boşluklar olur.
Hazırlayan: Kübra Nur Soylu