Alfa, beta, omega… Günümüz popüler kişilik tanımlarından hangisi sizi yansıtıyor?
Alfa kişilik özellikleri sanıldığı kadar ideal midir? Kendini savunma, bir davranışa karşı verilen tepkinin kaynağı, statünün sağladığı gücü kullanabilme, duygu ve fikirlerini açıkça ifade edebilme bakımından karakter özellikleri nelerdir? Bireyin kişiliğini değerlendirirken farklı durumlara karşı gösterdiği tepkiler, beden dili hareketleri, bulunduğu statüyü nasıl koruduğu ve yönettiği gibi faktörler dikkate alınır. Bu faktörlerin çevreye olan yansıması, bireyin psikolojik üstünlük potansiyeli hakkında önemli ipuçlarına ulaşmamıza yardımcı olur.
“Alfa” Kimdir?
Psikolojik açıdan baskın karakterlerdir. Çevresini sürekli yönetme eğiliminde olurlar. Öyle ki, kendileri olmadan hiçbir şeyin yolunda gitmeyeceğine yönelik algıları vardır. Bu nedenle vazgeçilemez olduklarını düşünürler. Dışarıdan güçlü görünmek istedikleri için duygularını yansıtmaktan uzaktır. Gerçek duygularını sakladıkları için öfke nöbetleri, duygusal iniş çıkışlar yaşayabilirler. Hep daha güçlü görünmek istedikleri için; en çok kullandıkları mimik olan öfke halinin yanında, meydan okuyan güçlü bir gülümseme ile de karakterize edilebilir.
Alternatif Alfa: Gama
Psikolojik açıdan reddedici karakter özelliği gösterirler. Reddetme eğilimleri, boyun eğmeyi sevmedikleri içindir. Bu nedenle asla bir alfayla anlaşamaz. Yeni fikirlere karşı oldukça açıktır. Davranışları, düşünceleri her zaman bilgi odaklıdır. Yaşaması gereken bir duygu durumu varsa onu yaşar, alfa gibi güçlü görünmek adına duygularını bastırmaz. Bu nedenle psikolojik üstünlük bakımından bir gama, alfa profilinden daha ideal olabilir.
Tam bir “sağ kol”: Beta Kişilik Tipi
Çevreleri alfalarla kuşatılmıştır. Daima bir prosedür veya teori üzerinden işlerini yürütür. Eğer yanında bir alfa yoksa hemen yönetici konumuna geçer. Yönetimi, statü üzerinden sağlar. Alfa karakterinin olduğu ortamda çok konuşmaz, beden dili tepkileri ve ses tonu yavaşlar. Beta karakteri, gamalarla daha iyi anlaşır.
Omega’lar takımın bir parçası olmak için yaratılmışlar!
Pasif karakter özelliği göstermeye eğilimlidirler. Fikirlerini ve duygularını dışarı yansıtmayı tercih etmezler. Kendilerini savunma konusunda yeteri kadar güçlü ve etkili olmayabilirler. Bu nedenle bir problem olduğunda, kendisine yönelik bir suçlama yapıldığında hatalı olmasa bile suçlamayı kabul etmeye yatkın olabilirler. İş hayatında iyi yerlere gelebilirler, ancak en tepeye oynamayı pek tercih etmezler.
Hazırlayan: Nil Aydın