7 Aralık 2024, Cumartesi
spot_img

Taht Oyunları: Tarihten Esinlenen Epik Bir Hikaye

George R. R. Martin’in unutulmaz eseri, gerçek karakterler ve olaylardan ilham alarak yaratılmış epik bir dünya sunuyor.

George R. R. Martin’in eseri “Taht Oyunları,” dizi sektörüne girişiyle popülerliğini gittikçe artırmayı başaran bir eser haline gelmiştir. İkonik dizi Taht Oyunları’nın dayandığı kitapların yazarı George R. R. Martin, ejderhalarla dolu eserinde tarihteki gerçek karakterlerden ve olaylardan ilham almıştır. Eserin arkasında yatan güç, aslında tarihi olayların tam da kendisi olmayı başarmıştır.

Sırasıyla bunlara değinelim:

1. Güllerin Savaşları (1455-1485)

Stark’lar ve York’lar! Lannister’lar ve Lancaster’lar! Siz de aralarında bir bağlantı sezdiniz mi? 1455 ve 1485 yılları arasında geçen Güllerin Savaşı, İngiliz tahtı için rakip kraliyet hanedanlıkları tarafından yapılan bir dizi kanlı iç savaştı. Tanıdık geliyor değil mi? Taht Oyunları’nın “Beş Kralın Savaşı” ile paralellikleri işte burada başlıyor. Kitaplardaki Joffrey karakteri, tarihteki Kral VI olarak adlandırılan kana susamış Lancaster’lı Edward’ı çağrıştırıyor. Ned Stark karakteriyse Henry’nin güzel ve zalim Margaret of Anjou ile evlenen gayri meşru oğlu Richard of York’a benzemekteyken adı geçen zalim Margaret of Anjou, kitaplardaki Cersei karakterinin tıpa tıp aynısıdır. Son noktayı koyan olay ise İngiltere’yi kana bulayan Güllerin Savaşı’nın, sonunda Henry Tudor’un Elizabeth of York ile evlenmesiyle sona ermesidir ki bu, “Taht Oyunları” açısından biraz Daenerys Targaryen’in Jon Snow ile evlenmesi ile paralellik göstermektedir.

2. Hadrian Duvarı

George R. R. Martin, İngiltere ile İskoçya sınırının yakınlarında inşa edilen tarihi Hadrian Duvarı’nı ziyaret ettikten sonra kitaptaki “Duvar” olarak adlandırılan devasa buzdan duvar eserini yarattığından bahsetmiştir. Buzdan inşa edilen Martin’in duvarı 30 kilometre boyunca uzanmaktadır ve 213 metre yüksekliğindedir. Duvarın ötesindeki korkunç yabanileri Westeros’tan uzak tutmak için tasarlanmıştır. Öte yandan, Kuzey Tyneside’daki Wallsend ile Cumbria’daki Solway’deki Bowness arasındaki Hadrian Duvarı, Roma İmparatorluğu’nun kuzeybatı sınırını korumak için inşa edilmiştir ve 110 kilometreden biraz daha uzunken, en yüksek noktası yaklaşık 4.5 metre uzunluğundaydı.

Roma Britanyası dönemi Hadrian Duvarı
Westeros’un kuzeyindeki “Duvar”

3. Moğol İmparatorluğu

Kitaplarda Essos’un uçsuz bucaksız ovalarına hükmeden göçebe, atlı savaşçı Dothraki’ler, 13. ve 14. yüzyıllarda Asya ve Avrupa’da var olan Moğol İmparatorluğu ile birçok özelliği paylaşmaktadır. Okuyucular ve izleyiciler tarafından en çok sevilen Dothraki hükümdarlarından biri olan Khal Drogo, Moğol efsanesi Cengiz Han ile belirli özellikleri paylaşmaktadır. Bunlara düşmanlarını kafasına erimiş değerli metaller dökerek infaz etme (Cengiz Han gümüş kullanırken, Drogo altın kullanır) ve onların sıra dışı ölümleri (Cengiz muhtemelen enfekte bir yaradan ölürken, Drogo enfekte bir yara onu katatonik bıraktıktan sonra ölür) örnek verilebilir. George R. R. Martin, Dothraki’lerin kısmen Hunlar, Türkler ve hatta bazı Kızılderili kabilelerinin özelliklerine dayandığını da kabul etmektedir.

Dothraki’ler

Sonuç olarak söyleyebiliriz ki Güllerin Savaşları, Hadrian Duvarı ve Moğol İmparatorluğu; Martin’in büyüleyici hikayesine ilham kaynağı olmuştur. Martin, tarihsel gerçekleri hayali dünyasıyla iç içe geçirerek hem okuyucularda hem de izleyicilerde aynı şekilde yankı uyandıran bir edebi şaheser yaratmayı başarmıştır.

Kaynak

Kapak Görsel

1. Görsel

2. Görsel

3. Görsel

4. Görsel

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar