8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Dünya Üzerindeki Alışılmışın Dışında 8 Festival

Festivaller bize bir ülkenin gelenekleri hakkında ipucu değerinde bilgiler verir. Dünya özgün, sınırları zorlayan ve alışılmadık farklı kültürlerdeki birçok festivale ev sahipliği yapıyor. Meksikalıların Ölüler Günü Festivali’ne, Almanların Ekim Festivali’ne ve İspanyolların Boğa Koşuşu ile Domates Festivali’ne kulak aşinalığınız muhtemelen olmuştur. Bu nedenle bu listede bu festivallerin dışında daha önce duymamış olduğunuz ve size ”Yok artık!” dedirtecek birkaç festivali derledik.

1)Maymun Büfesi Festivali – Tayland

Tayland’ın en popüler festivallerinden biri olan maymun büfesi festivali, Hinduların yaratılış tanrısı olan Hanuma’nın uzun kuyruklu makak maymunlardan geldiğine inanılmasıyla her Kasım ayının sonunda yerli halkın Hanuma’nın soyuna şükranlarının sunulması adına gerçekleşmektedir. Güneydoğu Asya’ya özgü bu maymunlara çeşitli danslar eşliğinde türlü meyve ve sebzeler piramit şekilde sunularak ve bebek olan maymunlar süslenerek kutlanır.

2)Bebek Üzerinden Atlama Festivali – İspanya

İspanya’nın Castrillo de Murcia kasabasında yapılan ve kökü tam olarak belli olmayan bu festival iyinin kötüye karşı olan zaferini simgelemektedir. Renkli maskeli şeytanların, genelde 1 yaşında veya daha da küçük olan bebeklerin üstünden atlayarak onların günahlarını ve başlarına gelecek talihsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik bir nevi görsel vaftiz festivalidir. Aynı zamanda çevreye toplanan insanlar, şeytanın atlayışı olarak adlandırılan eylemi, Colacho’yu, azarlayarak bir sonraki festivale kadar başlarına gelebilecek şanssızlıkları ortadan kaldıracaklarına inanmaktadır.

3)Geleneksel Saç Dondurma Yarışması – Kanada

Her yıl Mart ayında yapılan bu etkinlikte, donmuş saçlarını bu çılgın serüvende sergilemek isteyen yarışmacılar, kaplıcanın içinde –20 derece olan havada 1 dakika içinde ortaya çıkardıkları birbirinden yaratıcı ve farklı şekle girmiş saçları ile, Kanada’nın en eşsiz festivalini gerçekleştirmektedirler.

4)Ateş Topu Festivali – El Salvador

Her yıl 31 Ağustos’ta, El Salvador’da gerçekleşen, Nejapa yerlilerinin yüzlerini kurukafa şeklinde boyadıkları bu festivalde yerel halk, 1968’de yaşanan korkunç volkanik patlamayı ve efsanelerine göre de Aziz San Jeronimo ve Şeytan’ın karşı karşıya geldiği bir savaş alanı yeniden yaratır. İki grubun birbirine ateş topu attıkları kuralsız bir savaş alanı canlandırılır.

5)Çörek Tepeleri Festivali – Çin

Mayıs ayında gerçekleşen ve Buda’nın doğum günüyle çakışan bu festival, Taoizm’in kurban töreni özelliğini taşımaktadır. İçinde çörek kulelerine tırmanma ve geçit törenleri gibi etkinlikleri barındıran bu festival süresince ülkede yedi gün boyunca halk vejetaryen beslenir. Ritüel amacıyla başlayan bu festival günümüzde dini amacını kaybetmekle beraber Çin kültürünün önemli etkinliklerinden biri olarak turistlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır.

6)Naki Sumo Ağlayan Bebek Festivali – Japonya

Dikkat çekici festivallere ev sahipliği yapan ülke olan Japonya’da 400 yıldır süregelen geleneklerinden biri olan Naki Sumo Festivali’nde iki bebeğin sumo güreşçileri tarafından tutulmasıyla gerçekleşen bir yarışma yapılır. İlk hangi bebek ağladıysa o kazanan ilan edilir. Bir Japon inancına göre ağlayan bebekler kötü ruhları uzak tutar. Hatta bir bebek ne kadar ağlıyorsa o kadar sağlıklı olacağı da rivayet edilmektedir.

7)Sualtı Müzik Festivali – Florida, ABD

Her Temmuz ayı, Florida’da kutlanan bu festivalde dalgıçlar ve müzisyenler, zengin mercan kayalıklarının korunmasını teşvik etmekle beraber mercan kayalıklarına büyük oranda zarar veren çevresel faktörlere de dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

8)Tunarama Festivali – Avustralya

Avustralya’da Port Lincoln’ün ton balığı endüstrisini kutlamak ve dünyaya pazarlamak adına yapılan bu festival, 60 yılı aşan bir süre zarfında yerli yabancı birçok insanın dikkatini çeken bir aktivite olmayı başarmıştır. Yarışmacıların amacı ise bağlanan tuna balıklarını hedefe en iyi şekilde isabet ettirerek kupa kazanmaktır.

Kaynak

Kaynak 2

Kaynak 3

Kaynak 4

Kaynak 5

Kaynak 6

Hazırlayan: Eslem Akten

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar