15 Mayıs 2024, Çarşamba
spot_img
spot_img

IX. Zeka ve Yetenek Kongresi Cumhuriyetimizin 100. Yılında ODTÜ’de Yapıldı!

#yüzdeyüzzeka

Türkiye Zeka Vakfı’nın ODTÜ işbirliğiyle düzenlediği ve 2013’ten bugüne, her sene beklenen Zeka ve Yetenek Kongresi, bu yıl dokuzuncusuyla ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 21-22 Ekim tarihlerinde gerçekleşti. Türkiye İş Bankası ana sponsorluğu ve Tema Koleji altın sponsorluğunda gerçekleşen Kongre, bu sene Cumhuriyetimizin 100. Yılı olmasıyla birlikte daha da özel, daha da anlamlı…

Açılış Konuşmalarında Beş Büyük İsim

Kongre’nin açılış konuşmaları; Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil tarafından gerçekleştirildi.

Konuşmalarda zeka ve yeteneğin disiplinli çalışma, empati, ahlak ve insani değerlerden ayrı düşünülemeyeceğinin altı çizildi. 

Açılış konuşmalarından bazı alıntılar şöyle:

“Daha iyi bir dünya için daha sağlıklı beyinlere ihtiyacımız var. Bunun için gerekli olan, eğitimdir. Barışın, kardeşliğin, adaletin olmazsa olmaz olduğu, bilim ve teknolojiye dayalı, zeka ve yeteneğin ön planda tutulduğu bir eğitim.” Emrehan Halıcı

“İhtiyacımız olan, analitik, taratıcı pratik ve uyarlanabilir zeka…” Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök

“İyi yetişmiş nesiller için iyi eğitimin önemi, tartışmasız bir gerçek.” Prof. Dr. Necdet Ünüvar

“Daha fazla bilim temelli bilgi üretimine ihtiyaç var. ‘Nasıl?’ sorusunu daha fazla sormalıyız.” Prof. Dr. Hasan Mandal

“Zeka ve yetenek, çok çalışmayla, ahlakla ve insani değerlerle birleşmelidir. Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil

Kongre açılışını, davetli konuşmaları takip etti.

Akademisyenler, Uzmanlar, Sanatçılar…

Davetli konuşmalarının ilki, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin’in “Zeka Değişkendir” başlıklı konuşmasıydı. Dr. Şirin, zekanın tek başına yeterli olmadığını, zekanın sosyal ve duygusal boyutuna da gerektiği şekilde önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Okul öncesi dönemde çocukların aldığı eğitimin, duydukları kelime sayısının zeka gelişimlerinde kritik olduğunu anlatan Şirin, konuşmasının bitiminde okurları için kitaplarını imzaladı.

TZV Genel Kurul Üyesi, Ekonomist Dr. Şeref Oğuz, Kongre’nin en dikkat çekici konuşma başlıklarından biri olan “Akıllı Olmak Yürek İster” isimli konuşması ile aklın odaklanması olan “dikkat” kavramına ve kalbin odaklanması anlamına gelen “rikkat” kavramına dikkat çekti. Toplumların kaderinin, zeki ve yetenekli insanlara nasıl davrandığı ile belirlendiğini vurgulayan Dr. Oğuz, bu hususta da kalbe ve akla birlikte önem verilmesinin şart olduğunu anlattı. 

Kongre’nin altın sponsoru olan Tema Kolejinin CEO’su Arda Ergez, farkındalığı arttıran “Acaba 2041 için hazırlık yaptığımızın farkında mıyız?” sorusu ile “Yeni Yüzyılın Eğitimi” başlıklı konuşmasına başladı. Konuşması boyunca Z kuşağının sosyal ve duygusal zekalarını öne çıkarma, beceri geliştirme ve yeni beceriler kazanma, sürekli değişen dünyada çocukların psikolojik dayanıklılığını arttırma gibi son derece güncel ve önemli konular hakkında dinleyenleri aydınlattı.

Yabancı Dil Eğitimi Üzerine Bir Panel…

Günümüzde büyük önem arz eden “Erken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi” konusu üzerine verimli bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Feyza Doyran’ın yaptığı panelde Prof. Dr. Paşa Tevfik Cephe, Prof Dr. Kemal Sinan Özmen ve Prof. Dr. Cem Balçıkanlı okul öncesi dönemde alınan yabancı dil eğitiminin dili ileri düzeyde öğrenmek için çok kritik olduğunu ve aktif öğrenmenin, okulda verilenin evde de desteklenmesiyle gerçekleştiğini anlattılar.

Oyuncular, Müzisyenler ve Yazarlar: Zekâ ve Yetenek Birlikteliği

Oyuncu Ceyda Olguner, karakter bedenlendirme üzerine deneyimlerini paylaşırken kelimeler ve duygular arasındaki güçlü ilişkiye değindi. Genç piyanist Korkmaz Can Sağlam piyano ile dört klasik eser icra ederek dinleyenleri huzurlu ve dinlendirici bir yolculuğa çıkardı. Pek çok yapımla ve eserle tanıdığımız Ercan Kesal, konuşmasında “aykırı”nın ve “kusurlu olma”nın güzelliğini anlattı. Yiğit Güralp, “Fikrin Varsa Bilgin Olsun” başlıklı konuşmasında “Zekâ ile ilgili bana ilk öğretilen şey, insanlara yukarıdan bakmamak gerektiğidir.” dedi. Cemil Demirbakan bireysel sürdürülebilirlik üzerine olan “Sonsuza Kadar” başlıklı konuşmasında başarının asla tesadüf olmadığını hatırlattı.

Dinletiler, Performans Gösterileri

Eğitime dair paylaşımları çeşitli sanat performansları takip etti. ODTÜ GVO Lise Korosu ve ODTÜ Caz Topluluğu müzik performanslarıyla; ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu dans gösterileriyle ve Kongrenin altın sponsoru olan Tema Kolejinin öğrencilerinden Hayal Karakaya  jimnastik gösterisiyle Kongre katılımcıları keyifli anlar yaşadı.

Atölyeler de Unutulmadı

Akademisyenlerin ve alanlarında uzman eğitimcilerin paralel oturumlarda gerçekleştirdikleri, matematikten LEGO’ya, çizgi filmden yaratıcı yazmaya çeşitli alanlardaki atölyeleriyle katılımcılar bilgilerini pratiğe dökmeyi deneyimledi.

Hafta Sonuna En Güzel Başlangıç

Pazar günü, Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay “Gözler Eğitimde de Yalan Söylemez”; ODTÜ Felsefe Bölümünden “Doç. Dr. Aziz Fevzi Zambak “Zekanın Ontolojisi”; TZV Genel Kurul Üyesi ve Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk “Yapay Zeka ve Gerçek Zeka” başlıklı konuşmalarıyla başladı. 

İşte bu konuşmalardan bazı alıntılar:

“Gözler kalbin aynasıdır, yalan nedir bilmez onlar. Göz hareketleri takip teknolojisinin eğitime etkileri neler olabilir?” Prof. Dr. Kürşat Çağıltay

“21. Yüzyılda öğrencilere ne öğretebiliriz? Bilmek pratiklerinin radikal bir şekilde değiştiği günümüzde yeni bir şey öğretmek zordur.” Doç.Dr.Aziz Fevzi Zambak

Dijital çağda yapay zekâ ve beyin arasındaki ilişki nedir?  Ara Güler’in sözlerini hatırlayalım: “En iyi fotoğraf makinesi en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktilo da en iyi romanı yazardı” Prof. Dr. Ziya Selçuk

Ve Kongre’den Hafızalara Kazınan Birkaç Söz Daha…

“300 bin yıldır buradayız. Son 50 bin senedir insana modern insan diyorlar. Homo sapiens’ten Homo sapiens sapiens’e. İkinci sapiens’i, atalarımızın mağara duvarlarına çizim yapmasıyla almışız. Anlamına baktığımızda “sapiens”, ‘tadına varabilen’ demekmiş.” Prof. Dr. Sinan Canan

“Vatan sosyal medyada, kahvede değil; tarlada, okulda sevilir. Her köyde okul olması, öğretmenin o okullarda da proje yapması lazım.” Ahmet Şerif İzgören

“Beynin çalışma şekli beynin birbiri içindeki entegrasyon farkından kaynaklanmaktır. Öğretmenler asıl beyin cerrahlarıdır. Mini beyin yanındaki ile anlaşabilmek için zekâ üretmektedir.”Prof. Dr. Türker Kılıç

Kongre Prof. Dr. Ferhunde Öktem’in Konuşması ile Sona Erdi

TZV Yönetim Kurulu Üyesi Klinik Psikolog Prof. Dr. Ferhunde Öktem “Zekanız Farkındalık İster” başlıklı konuşması ile Kongre’yi noktalarken:

“Üniversite giriş sınavında pek çok öğrencinin dört işlemi yapamaması yaşadığımız sorunların göstergesidir. Zihinsel esneklik kazanmak zekânın kendisinden çok daha önemlidir.”  diyerek çok önemli bir konuyu vurguladı. Dr. Öktem, fuaye alanında okurları için kitabını da imzaladı.

Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı Kapanış Konuşmasını Şu Sözlerle Yaptı

Teşekkürler!

2013’ten bu yana alanlarında uzman kişileri, çeşitli alanlardan akademisyenleri ve sanatçıları bir araya getiren Zeka ve Yetenek Kongresi için başta Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı’ya, her sene aynı heyecan ve motivasyonla Kongre’ye gönül veren ve bu organizasyonun mutfağında harikalar yaratan Türkiye Zeka Vakfı gönüllülerine, bilgilerini ve deneyimlerini paylaşan değerli hocalarımız, sanatçılarımız ve uzmanlarımıza, Kongre’ye ev sahipliği yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesine teşekkür ederiz!

Son olarak, Kongre’nin varlığını sürdürmesine ve katılan herkesi mutlu etmeye devam edebilmesine sağladıkları önemli katkılar için ana sponsorumuz Türkiye İş Bankasına, altın sponsorumuz Tema Kolejine ve gerek fuaye alanında gerekse sahnede bizimle olan Altın Kitaplara, Yes Box ekibine, Gri Ceviz’e, Elma Yayınevine, Kanguru Matematik’e, Kanta Coffees Shop’a, Mac Fit’e, Pöti Kare’ye, Sadık Uygun Yayınlarına, ETİ’ye, Etkin Kampüs’e Funnivarium’a, Hide Out Coffee Inn’e, Serince Çiğ Köfte’ye, Melih Aydın’a, Top Talent’a, Yves Rocher’a, Cafe Çimen’e, Walker’s Coffee’ye; medya sponsorlarımız Bundle’a, Onedio’ya, Radyo ODTÜ’ye ve Webtekno’ya da teşekkürler!

Bilgi için tıklayınız.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar