Dıştan bakıldığında bir otomobilin elektrikli mi yoksa petrol yakıtlı mı olduğunu anlayamayabilirsiniz. Çünkü görünüşleri arasındaki tek fark elektrikli araçlarda egzoz borusunun olmayışıdır. Ayrıca elektrikli araçlar petrol yakıtlı araçlara göre çok daha sessizdir. Ancak elektrikli ve petrol yakıtlı araçların çalışma mekanizmaları birbirlerinden çok farklıdır.
Elektrikli Araçlar ile Petrol Yakıtlı Araçlar Arasındaki Farklar
Elektrikli araçlar elektrik enerjisinin depolandığı bataryalardan enerji alır. Petrol yakıtlı araçların enerji kaynağı ise benzin, dizel ve LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) gibi fosil yakıtlardır. Elektrikli araçlarda elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren elektrikli motorlar, petrol yakıtlı araçlarda içten yanmalı motorlar kullanılır.
Elektrikli araçlarda motorlar dairesel hareket oluşturur.Bu sayede elektrikli motorun oluşturduğu hareket doğrudan tekerleklere aktarılabilir. İçten yanmalı motorlarda ise pistonların doğrusal hareketi farklı sistemler kullanılarak dairesel harekete dönüştürülür.
Elektrikli motorların dönme hızı 0-18.000 rpm (dakikadaki dönme sayısı) arasında değişir ve elektrikli motorlar farklı dönme hızlarında yüksek verimlilikle güç üretebilir. İçten yanmalı motorlar ise belli bir hız aralığında -çoğunlukla yüksek hızlarda- maksimum güç üretir. Bu nedenle içten yanmalı motorlu araçlarda motor tarafından üretilen gücün tekerleklere verimli bir şekilde aktarılması için şanzıman sistemine ihtiyaç vardır. Elektrikli motor kullanan araçlarda ise bataryalardan sağlanan enerji kontrol edilerek motorun hızı ve oluşturduğu tork değiştirilir.
Yakıt olarak petrol kullanan araçlarda fren balatalarının fren disklerini sıkıştırması ile tekerleklerin dolayısıyla aracın yavaşlaması sağlanır. Bu sırada aracın kinetik enerjisi ısı enerjisine dönüşerek kaybedilir. Elektrikli araçlarda ise motor araç yavaşlarken jeneratör gibi görev yapar ve aracın kinetik enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülerek bataryalarda depolanır. Bu fren sistemi aracın tam olarak durması için değil yavaşlaması için kullanılan bir sistemdir. Aracın tam olarak durması için ise fren diski ve balatasından oluşan klasik fren sistemi kullanılır.
Elektrikli Araçların Avantajları Nelerdir?
Elektrikli otomobil faydaları için değinilecek ilk hususlardan birisi bakım maliyetlerinin düşük olmasıdır. Elektrikli araçlar içten yanmalı motora sahip olan araçlara göre çok daha az hareketli parçalara sahiptir. Bu durum bozulacak ya da hasar görecek parçaların daha az olduğu anlamına gelmektedir. Günümüzde özellikle yedek parça maliyetleri göz önüne alındığında elektrikli otomobillerin sunduğu bu avantaj oldukça cazip olmalarını sağlamaktadır.
Çevre duyarlılığı da elektrikli otomobil faydaları içinde ele alınması gereken bir diğer konudur. Elektrikli araçlarda herhangi bir egzoz, debriyaj ya da şanzıman gibi parçalar bulunmadığından ve egzoz gazı emisyonu yapmadığından tamamen çevreye karşı zararsızdır. Son dönemde pek çok şirketin karbon ayak izini azaltmak için adımlar attığı düşünüldüğünde bu husus oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişisel kullanımın yanında şirket filolarının da elektrikli araçlara dönmesi bu araçların sağladığı faydayı en net gösteren konulardandır.
Sürüş konforu, şarj istasyonu bulma kolaylığı ve düşük yakıt maliyetleri elektrikli araçların diğer avantajları arasında yer almaktadır. Araçların doğru tepki verme süresi ve sessiz sürüş gibi özellikleri de göz önüne alındığında gelecekte elektrikli otomobillerin insan hayatında çok daha fazla yer kaplayacağı güçlü bir öngörüdür.