27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Megatsunami ve Tsunami Farkı

Megatsunami, tsunamiye göre farklı özelliklere sahiptir ve etkisi çok daha fazladır.

Tsunami, Japonca “liman dalgaları” anlamına gelen ve deniz tabanındaki hareketler sonucu oluşan büyük dalgalar için kullanılan bir terimdir. Megatsunami terimi ise tsunami dalgalarından daha büyük genlikteki dalgalar için kullanır. Bununla birlikte adları ve büyüklükleri dışında bu iki dalgayı birbirinden ayıran başka faktörler vardır.

Tsunamiler denizin içinde gerçekleşen depremler sonucu yaşanan tektonik olayların etkisiyle gerçekleşir ve tahribatı megatsunamilere göre daha azdır. Megatsunamiler ise genellikle suyun yakınında yaşanan volkanik patlamalar, toprak kaymaları veya denizin içine meteor düşmesiyle oluşur. Megatsunamilerde oluşan dalgaların yüksekliği denizin derinliği azaldıkça artar ve ortalama 40-50 metreye kadar uzanabilmektedir, bu da normal bir tsunaminin yaklaşık 30 katına eşittir.

Tsunamilerin yıkıcılığını belirleyen etmen ise dalgaların yüksekliği ve hızıdır. Tsunamide dalgalar saatte 500 kilometre hıza ve metrelerce yüksekliğe ulaşabilmektedir ama uzmanlar tarafından bu tarz tsunamilerin 15-20 yılda bir görüldüğü raporlanmıştır. Ayrıca araştırmalar Dünya’daki tsunamilerin %80’lik bir kısmının Pasifik Okyanusu ve kıyısı olan bölgelerde olduğunu göstermektedir.

Yaşanmış ve kayıtlara geçen en yıkıcı tsunamiyse 2004 yılında Endonezya’nın Sumatra Adası’nda 9 büyüklüğünde bir depremden sonra meydana gelen ve 230.000 bin kişiyi etkileyen tsunamidir.. Yaşanan depremin Dünya’yı 1 santimetre hareket ettirebilecek derecede olduğu da uzmanlar tarafından söylenmiştir.

En Büyük Tsunamiler

Görsel Kaynak

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar