AB Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (EFSA) göre, hayvanlardan insanlara bulaştığı en çok bildirilen üçüncü hastalık olmasına rağmen, Batı Nil virüsü taşıyan sivrisineklerden kaynaklanan enfeksiyonlar AB’de artıyor.
EFSA’nın zoonotik hastalıklara ilişkin son raporuna göre, sivrisinek kaynaklı Batı Nil virüsü vakaları 2022’de, özellikle İtalya ve Yunanistan’ı kapsayan salgın nedeniyle bir önceki yıla göre yedi kattan fazla artış gösterdi.
Raporun 12 Aralık’ta yayınlanan bölümünde 2022’de belgelenen bulaşma sezonu, bir önceki yıl 152 olan 1.133 enfeksiyonla Avrupa’da kaydedilen en yüksek ikinci sezon olurken, 1.612 vakayla şimdiye kadarki en yüksek sayı 2018’de görülmüştür. Batı Nil enfeksiyonunun ölüm oranı 2022’de 92 ölümle yüksek seyretmeye devam ederken, hastaneye yatış oranı teyit edilen vakaların %86,9’unu oluşturmaktadır.
Şu anda insanlar için herhangi bir aşı mevcut değildir ve enfekte olan insanların yaklaşık %80’i çok az belirti göstermekte ya da hiç göstermemektedir.
Sivrisinekler enfekte kuşlarla beslendiklerinde enfekte olduklarından, kuşlar virüsün doğal konakçılarıdır. Ancak insanlar ve atlar “ölü uç” konakçılardır, yani virüsü kaptıktan sonra enfeksiyonu daha fazla yaymazlar. Virüs testi pozitif çıkan kuş ve at sayısı bir önceki yılın yaklaşık iki katıdır.
Aslen Afrika kökenli olan virüs, geleneksel olarak yaygın olduğu bölgelerden çok uzaklara seyahat etti ve şu anda Antarktika hariç her kıtada bulunuyor. EFSA’ya göre, virüs Avrupa’da Fransa’nın güneybatısı, Kuzey Almanya ve Güney İtalya gibi daha önce etkilenmemiş bölgelere ulaşmıştır.
EFSA’nın Biyolojik Tehlikeler & Hayvan Sağlığı ve Refahı Birimi Başkanı Frank Verdonk, “İklim değişikliği vektör kaynaklı hastalıkların artışını arttırıyor,” diyerek insan ve hayvan risk değerlendirmelerini entegre eden Tek Sağlık yaklaşımının ileriye dönük bir yol olduğunu sözlerine ekledi.
Tek Sağlık terimi ilk olarak hayvanlarda görülen ve insanlara bulaşarak ölümcül sonuçlar doğurabilecek sessiz enfeksiyonlarla başa çıkmak için ortaya atılmıştır.
Bu kavram artık, çevre-iklim-sağlık bağlantısını göz önünde bulunduran halk sağlığı riskleriyle başa çıkmaya yönelik farklı bütüncül çözümleri ifade etmek üzere giderek artan sayıda başka disiplinlerde de kullanılmaktadır.
Avrupa Komisyonu, Haziran 2017’de antibiyotiklere karşı direnç tehdidine karşı etkili eylem çağrısında bulunan Tek Sağlık Eylem Planı’nı başlatarak bu yaklaşıma öncülük etmiştir.
Virüs adını Mısır ve Sudan’daki nehirden değil Uganda’daki Batı Nil bölgesinden almaktadır.