3 Ocak 2025, Cuma
spot_img

Evdeki Bilim: Uçan Kelebek Deneyi

Daha önce hiç mıknatıs gördünüz mü? Mıknatıs ne işe yarar bir fikriniz var mı? Bu sorunun cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Bu etkinlik çocuklarınızın mıknatısın ne işe yaradığını anlamaları için çok eğlenceli ve basit bir deney. Mıknatısın ne işe yaradığını keşfetmeden önce gerekli malzemelere bakalım.

Gerekli Malzemeler

▪Mıknatıs
▪Ataş, kaşık, çatal vb. demir eşyalar
▪Kâğıt
▪Boya Kalemleri
▪Makas
▪Bant
▪Kutu
▪İplik

Malzemeleri topladıktan sonra mıknatısın ne işe yaradığını keşfetmek için şu adımları izleyelim:

▪İlk olarak mıknatısla keşifler yapacağız. Mıknatısı ataş, çatal ve kaşık gibi eşyaların üzerine tutarak mıknatısın bu eşyaları çekip çekmediğini gözlemleyelim.

▪Şimdi, ataş ve mıknatıs kullanarak yapacağımız kelebeğin havada kalmasını sağlayalım. Kelebeği yapmak için ince bir kâğıda iki küçük daire, bu dairelerden daha büyük iki daire daha çizelim ve üzerine istediğimiz gibi desenler yapalım. İşte kelebeğimizin kanatları hazır. Ardından, kâğıda kelebeğin gövdesini oluşturacak parçayı çizip boyayalım.

▪Daireleri kelebeğin kanatlarını oluşturacak şekilde bantlayalım.

▪ Kutuyu yan yatırıp kutunun yüksekliğinden daha uzun bir iplik keselim. İpin bir ucuna ataşı bağlayıp kelebeğin arka yüzeyine bantlayalım.

▪Kelebeği kutunun içinde kutunun tepesine değecekmiş gibi tutup ipin boştaki ucunu kutunun tabanına bantlayalım.

▪Mıknatısı, kutunun üstünde kelebeğin ipini bantladığımız yerin hizasına koyalım. Kelebeği mıknatısa doğru yaklaştırıp bırakalım. Eğer mıknatısınız güçlüyse kelebeğin hava kaldığını göreceksiniz.

Bu Deneyde Neler Öğrendik?

Ataşlar, içinde demir bulunduran çelik malzemelerden yapılır. Mıknatısların çektiği malzemelerden biri demirdir. Bu nedenle, etkinliğimizde mıknatıs ataşı kendine çekmiştir. Deneyimizde, ataşa bağlı olan iplik ataşın mıknatısa yapışmasını önleyerek kelebeğin havada kalmasını sağlamıştır.

Kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar