7 Aralık 2024, Cumartesi
spot_img

10. ZEKA VE YETENEK KONGRESİ 16-17 KASIM’DA GERÇEKLEŞTİ!

Türkiye Zeka Vakfı’nın en sevilen etkinliklerinden biri olan Zeka ve Yetenek Kongresi’nin onuncusu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde (KKM), 16-17 Kasım’da gerçekleşti.

ODTÜ iş birliğinde ve Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen Kongre, 2013’ten bugünesonbaharın simgelerinden biri. Bu sene de akademi ve eğitim alanı başta olmak üzere çeşitli alanlarda uzun yıllardır emek vermiş konuşmacılar sunumlarıyla; sanatçılar performanslarıyla; önemli konuların altını çizen panelistler konuşmalarıyla katılımcılara hem eğlenceli hem de verimli bir hafta sonu yaşattı.

Dolu dolu geçen bu hafta sonuna yakından bakalım.

AKADEMİSYENLER, EĞİTİMCİLER, İŞ İNSANLARI… ONUNCU KONGRE’DE BİR ARAYA GELDİLER

Kongre Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmalarından sonra sunumlar, performans gösterileri ve panellerle ilerleyen Kongre’de öne çıkan temalar hayal gücü ve yapay zekâ olurken; çocukların gereksinimleri, mekân etkisi, beyin göçü gibi önemli konular da konuşuldu.

İki gün boyunca ilgiyle dinlenen sunumlardan bazıları:

  • Prof. Dr.Feyza Tantekin: Erden “Günümüz Çocukları veGereksinimleri”
  • Prof. Dr. Lale Özgenel: “Mimarlık: Hayalgücü ve Yer’in Söyledikleri”
  • Prof. Dr. Ayhan Altıntaş: “Üniversite Perspektifinden Yapay Zeka”
  • Prof. Dr. Yasemin Afacan: “ Zekâ ve Mekân: Noromimarlık ile Beyni ve Yetenekleri Güçlendiren Mekânlar”
  • Dr. Şeref Oğuz: “Embesil Aklın Yapay Zekası”
  • Prof. Dr. Fatoş Tunay Yarman Vural “İnsan Toplum ve Ypay Zeka”
  • Doç. Dr. Burak Karabey: “Delilik ve Dahilik Arasında Gerçekten İnce Bir Çizgi var mı?”

Cumartesi günü paralel oturum olarak gerçekleşen atölyelerde ise katılımcılar, teorinin pratiğe dönüşümünü deneyimlediler. Tıpkı Kongre biletleri gibi atölye biletleri de hızla tükendi. İşte o atölyelerden bazıları:

  • Ergun Özkalaycı: GriCeviz
  • Gülden Alaz Meriç: Eğitimciler İçin Konfor Alanı
  • Dr. Hacer Erar: Oyuncak Atölyesi
  • Doç. Dr. Gökçe Karaman Benli: Sözcüklerin Gücü Adına
  • Elif Özmenek Çarmıklı: Değişim İçin Tasarım
  • Elif Karaöz Kerküklü: Kaosun İçinde Dinginlik: Sürdürülebilir Günlük Yaşamda Uygulanabilir Pratikler

Cumartesi günkü panelde Prof. Dr. Özgül Yılmaz Tüzün, Prof. Dr. Eren Ceylan, Doç. Dr. Ece Özdoğan Özbal, Doç. Dr. Raşit Çelik ve Prof Dr. Orhan Arıkan “Tersine Beyin Göçü” konusuna odaklanırken pazar günkü pandelde Eğitimci Yazar Saliha Demir, Dil Bilimci Yazar Hakan Akdoğan ve Eğitim Yöneticisi Zeynep Kaya Aybek “Tebeşir ile Akıllı Tahtanın Dışına Çıkmak” üzerine konuştu.

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Okulları Bando Orkestrası sahne performansıyla güzel anlar yaşattı.

ÜNLÜLER DE ORADAYDI

Her sene halkın sevgisini kazanmış, gönül verdiği alanda rol model olmuş ünlüleri konuk eden kongrenin bu seneki tanınmış misafirleri Ezo Sunal, Nebil Özgentürk, Gerçek Doman, Oğuz Aksaç ve Mete Gazoz’du!

Ezo Sunal “Çocuk ve Müzik”, Nebil Özgentürk “Hayat… Memleket… Sanat…” başlıklı konuşmalarıyla; Gerçek Dorman ise müzik performansıyla cumartesi günü sahnedeydi. Pazar günü ise Oğuz Aksaç müzik performansını ve deneyimlerini, Mete Gazoz ise olimpik okçuluğa giden profesyonel spor hayatından edindiklerini dinleyicilerle paylaştı. Mete Gazoz, Kongre öncesi sosyal medya aracılığıyla takipçilerin vakfa ulaştırdığı sorulara da yanıt verdi.

DOLU DOLU İKİ GÜN

Bütün bu güzel sunumlara, atölyelere ve panellere bu seneye özel olarak eklenen bir sunum da TZV gönüllülerinden geldi. İki günlük bu etkinliğin her anını özenle planlayan gönüllülerden üçü, Melis Başak Taşdemir, Mert Palancı ve Zehra Karaşin vakıf deneyimlerini anlattı. Fuaye alanında ODTÜ Su Altı Topluluğu’nun (SAT) “Denizin Yabancıları” isimli fotoğraf sergisi ve ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu’nun dans gösterileri büyük ilgi gördü. Fuaye alanında her sene olduğu gibi bu sene de ürün tanıtımı ve bağlantı kurmaya yönelik karşılaşmalar gerçekleşti. Çeşitli markalar ve temsilcileri iki gün boyunca katılımcılarla bir araya geldi.

Kongre, TZV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem’in konuşmasını takiben Emrehan Halıcı’nın Vakıf gönüllüleriyle sahneye çıkması ve teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

10. KONGRE’DEN AKILDA KALANLAR

Kongre ile ilgili bütün paylaşımlara Türkiye Zeka Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz. Kongre’nin bu seneki hashtag’i: #zeka10da

10. Zeka ve Yetenek Kongresi’nden bazı alıntılar:

“Yapay Zeka’nın olası riskleri ve alınabilecek önlemlerle ilgili toplumu bilgilendirmek ve yönlendirmek üzere “Yapay Zeka Çalışmalarında İnsan Odaklı Yaklaşım İnisiyatifi”ni başlatıyoruz.”- Emrehan Halıcı

“Ben kimseyi taklit etmem doğayı taklit ederim.” – Durul Bakan

“Yapay zekâyı bilge bir arkadas olarak görmek gerek.” – Prof. Dr. Ayhan Altıntaş

“Yapay zekânın bilinç kazanmasının insan vücudunda olacağını düşünüyorum” – Hakan Aran

“Üretken yapay zekâ diyoruz; hayal edemiyor ama halüsinasyon görüyor… Üretken zekâ diyoruz ama kendisi benim promptlarım olmadan üretemiyor. Merak edip araştıramıyor, doğru soruları soramıyor. – Doç. Dr. Göknur Kaplan

“İnsanı tek başına zekâ ya da tek başına yetenek şampiyon yapmaz,insanı azim ve çalışmak şampiyon yapar.”- Mete Gazoz

“Müzik yapmanın en önemli kuralı iyi dinleyebilmektir.” – Ezo Sunal

“İnsan zekâsının, etikle ve ahlâkla beraber hareket etmediği noktada dünyanın büyük sorunlarının temellendiğini görüyoruz.” – Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil

“Her çocuk sevilmek ister.” – Prof. Dr. Feyza Tantekin Erden

“Çocukları odalarına göndererek onlarla iletişimimizi bitiriyoruz.” – Öztuna Norman

“Sanat ve spor, bilimin kanatlarıdır.” – Prof. Dr. Ferhunde Öktem

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar