16 Eylül 2024, Pazartesi
spot_img

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Yapılabilecekler

Dikkat zihinsel becerilerin ilk basamağıdır diyebiliriz. Öğrenmek dikkat etmekle başlar. Ancak dikkat etmek kadar dikkati korumak ve sürdürebilmek de önemlidir.

Dikkat zihinsel becerilerin ilk basamağıdır diyebiliriz. Öğrenmek dikkat etmekle başlar. Ancak dikkat etmek kadar dikkati korumak ve sürdürebilmek de önemlidir.

Dikkat ve konsantrasyon sorunları çağımızda özellikle çocuklarda sıklıkla gözlemlenmektedir. Dikkat sorunları çocuklarımızı okul yaşamında ve sosyal yaşamda oldukça fazla etkilemektedir. Dikkat ve konsantrasyon sorunu olan bir çocuk zihinsel olarak hiçbir eksiği bulunmasa da yaşıtlarının gerisinde kalmaktadır. Çocuğunuz ev ödevlerini yapmakta çok fazla zaman harcıyorsa, ders çalışırken zihni dalgınsa, okuduklarını algılamakta zorlanıyorsa, ya da öğrendiği sandığı şeyleri kısa süre sonra unutuyorsa, çocuğunuzun dikkat ve konsantrasyonu geliştirmek için önerilere ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

Öncelikle uzmanlar 2 yaş altı çocukların elektronik aletlerden uzak durmasını, 2 yaş üstü çocukların ise günlük teknolojik aletlerle etkileşimin 2 saatten fazla olmaması gerektiğini öneriyorlar. Bu kuralı çocuklarınızın yaşı büyüdükçe de uygulayabilirseniz, teknolojik aletlerle uzun süre vakit geçirildiğinde yaşanan zihin tembelliğini de önlemiş olursunuz. Bedensel ve zihinsel aktiviteler çocuğunuzun konsantrasyonunu geliştirmede oldukça önemlidir. Çocuğunuzun yaş düzeyine göre seçebileceğiniz tüm aile üyelerinin katılabileceği grup / kutu oyunlarını (dikkat oyunları, labirentler, puzzlelar) deneyebilirsiniz. Hem çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmiş olursunuz hem de odaklanmasına, düşünmesine, strateji geliştirmesine destek olmuş olursunuz. Bununla beraber okul çağı çocuklarının dikkat ve konsantrasyonunu geliştirmek amacıyla onları sosyal / sportif bir faaliyete yönlendirmek oldukça yararlı olacaktır. İster takım ister bireysel bir faaliyet olsun çocuklar bu tür etkinliklerde disiplini, konsantrasyonu ve dikkati öğrenirler. Spor yapan birisinin beden olarak sağlıklı olacağı düşünüldüğünde bunun zihinsel gelişimine olumlu katkısı olacağı da beklenebilir.

Çocuklar çevrelerini keşfetmeye başladıkları bebeklik çağından itibaren çevreyi gözlemlerler. Dolayısıyla çevrede birçok uyaran bulunduğundan dikkatlerinin dağılması olasıdır. Yetişkinler dikkatlerini dağıtan şeylerden kendilerini koruyabilirken çocuklar çoğu zaman bunu başaramamaktadır. Dolaysıyla çocuğunuzun o anda neye konsantre olmasını istiyorsanız (örneğin ders çalışıyorsa masasının üzerinde sadece o ders materyalleri olması gibi) sadece o uyaranlara maruz kalması konusunda ona yardımcı olabilirsiniz. Çevresinde ilgisini çeken materyaller ya da diğer odalardan gelen yüksek bir ses dikkatini dağıtmaya neden olabilir.

Aileler çocuklarının çoğunlukla erken çocukluk döneminde ortaya çıkan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda çocuklarını etiketlememeye özen göstermelidirler. Bu sendrom çoğu zaman çocuğunuzun dikkate eksikliğinin sebebi olmayabilir. Ancak önerileri dikkate alıp uygulamalara rağmen sıkıntı yaşadığını düşünen ailelerin bir uzmanla görüşmesinde fayda olacaktır.

Aydın, C. , Ercan, E.S. (2009), Anne Baba ve Eğitimciler İçin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite , Pupa Yayınları

Hazırlayan: Semra Sinem Çalış

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar