8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Kutsal Bir Meyve Olarak: Nar

Birçok Kültürde ve Mitolojide Kutsal Olarak Kabul Edilen Nar Meyvesine Bir Bakalım!

İnsanlığın tükettiği sağlıklı ve lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra nar, dini kitaplar, mitolojide ve kültürlerde önemli bir yere sahiptir. Tedavi edici ve şifalı bitkiler arasında yer alan bu meyvenin vücudu, kalbi kuvvetlendirme gibi özellikleri vardır. Anadolu’da çeşitli kültürel alışkanlıklarda kullanılan nar, evliliğin devamlılığını, bereketi, zenginliği temsil eder. Halk arasında çeşitli anlayışlar ve alışkanlıklarda, yeni yılda evde nar kırmak gibi ritüeller, sene içinde evde bolluğun ve zenginliğin olacağı inancını temsil eder.

Ruhun ölmezliğini sembolü olarak da kullanılan nar, pek çok mitolojide de önemli bir yere sahiptir. Yunan mitolojisinde Hera, Demeter, Persephone ve Afrodite gibi önemli tanrıçaları ve kişileri temsil ederken pek çok hikayenin de ana konusu ve kilit noktası niteliğindedir. Yunanlılara göre nar, şarap tanrısı Dionysos’un akan kanından fışkırmıştır.

Persephone’nin ölüler diyarına kaçırılmasından sonra orada yediği nar taneleri ile ölüler diyarına mahkum olur. Orada Hadesle evlenir ve nar bu hikayede aynı zamanda evlilik bağının çözülmezliğinin simgesini yansıtır. Kızının yaşadığı bu olayla yasa boğulan ekinler tanrıçası Demeter, toprağın küsmesine ve kuraklığın başlamasına neden olmuştur.

Bir diğer efsane ise güzelliği ile Afrodite ile yarışan Side’nin babasının eziyetleri nedeni ile annesinin mezarı başında canına kıymasından sonra, tanrıların ona üzülmesi ve kanının aktığı yerde, güzelliğine ithafen nar ağacı çıkartmalarını anlatır.

İslam’da cennet meyvesi olarak, tanelerinin yere dökülmesi günah sayılmıştır. Tüm yıl yeşil kalmasıyla ruhun ölümsüzlüğünü temsil eder, nazardan ve kötülüklerden korur. İnsan soyunu taşıyan Nuh’un gemisi için de bir sembol olarak görülmüştür. Mitolojide de olduğu gibi karşımıza çıkan bu sınanmalarda benzer olarak Adem ve Havva için yasaklanan ağacın özelliklerine de benzetilir.

Hristiyanlıkta ise nar, iffetini korumasına rağmen İsa’yı doğurmasıyla, içinde binlerce tohumu taşıyan Bakire Meryem’i simgeler. Aynı zamanda nar bu dinde dirilişin de simgesidir.

Kaynak

Kaynak

Kaynak

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar